DISTRIBUIȚI
FILE - In this Dec. 23, 2015 file photo, Japan's Emperor Akihito waves to well-wishers as he appears on the balcony of the Imperial Palace to mark his 82nd birthday in Tokyo. Japanese emperor, in rare TV address aired on Monday, Aug. 8, 2016, says he is concerned about his ability to fulfill duties fully. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Împăratul japonez Akihito, care va abdica în aprilie, a transmis speranţele sale de pace pentru poporul său şi pentru întreaga lume, în ultima sa adresare de Anul Nou, în faţa unui număr record de persoane venite să-l aclame pe suveranul nipon, relatează Kyodo şi dpa, potrivit agerpres.

‘Sper că acest an va fi un an bun pentru cât mai mulţi oameni’, a declarat Akihito, care a salutat mulţimea de la balconul palatului imperial, alături de soţia sa, împărăteasa Michiko, şi de alţi membri ai familiei imperiale.


Citește și : Hariri: Libanul „nu poate” continua fără guvern

‘La început de an, mă rog pentru pacea şi pentru fericirea poporului ţării noastre şi a lumii’, a mai spus Akihito.

La 30 aprilie, împăratul, în vârstă de 85 de ani, va deveni primul monarh japonez care va abdica în ultimii 200 de ani, după ce în 2016 şi-a semnalat dorinţa de a se retrage, invocând îngrijorări legate de faptul că vârsta înaintată nu îi va mai permite să-şi îndeplinească îndatoririle.

Akihito a devenit al 125-lea împărat al Japoniei la 7 ianuarie 1989, la vârsta de 55 de ani, în urma morţii tatălui său, Hirohito, în numele cărui Japonia a luptat în Al Doilea Război Mondial.

Fiul său cel mare, prinţul moştenitor Naruhito, va urca pe Tronul Crizantemei pe 1 mai.

Citește și : Donald Trump este nerăbdător să se întâlnească din nou cu Kim Jong Un

Pentru ziua de miercuri erau programate cinci sesiuni de saluturi din partea lui Akihito, trei dimineaţa şi două în cursul după-amiezii, dar administraţia imperială a decis ca, în urma numărului neaşteptat de mare de vizitatori, a treia sesiune să aibă loc în partea a doua a zilei. Peste 140.000 de japonezi au dorit să-l salute pe împărat, un număr record în cei 30 de ani de domnie ai împăratului Akihito, a indicat administraţia.