DISTRIBUIȚI
FILE - In this Dec. 23, 2015 file photo, Japan's Emperor Akihito waves to well-wishers as he appears on the balcony of the Imperial Palace to mark his 82nd birthday in Tokyo. Japanese emperor, in rare TV address aired on Monday, Aug. 8, 2016, says he is concerned about his ability to fulfill duties fully. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Împăratul Akihito al Japoniei, în vârstă de 84 de ani, a fost diagnosticat cu anemie cerebrală, după ce, în dimineața zilei de luni, a acuzat stări de vertij și greață, a anunțat biroul de presă al casei imperiale, transmite Reuters, conform mediafax.

Împăratul Akihito „s-a simțit brusc rău”, luni dimineață, iar împărăteasa Michiko „a solicitat imediat prezența medicului la palat”, informează biroul de presă.


Citeşte şi: Evadare ca-n filme dintr-o închisoare franceză. Infractorii au folosit un elicopter

Medicul a stabilit că „simptomele de vertij și greață sunt provocate de o anemie cerebrală, fapt care implică odihnă și analize medicale ulterioare”, potrivit aceleiași surse.

Anemia cerebrală este provocată de alimentarea insuficientă cu sânge a creierului.

Împăratul Akihito urma să se întâlnească, luni, cu prințesa Ayako, fiica unuia dintre verii lui, pentru a discuta despre logodna acesteia, dar a anulat acest eveniment.

Deocamdată nu sunt informații despre momentul în care Akihito își va relua angajamentele oficiale.

Citeşte şi: Cutremur în politica germană. Ministrul german de interne și președinte al CSU intenţionează să demisioneze

Akihito a anunțat, în 2016, că vrea să abdice, după aproape trei decenii pe tronul Japoniei, din cauza vârstei și a problemelor de sănătate, provocând un adevărat șoc.

El va fi primul împărat al Japoniei care abdică – pe 30 aprilie 2019 – în ultimele peste două secole din istoria familiei imperiale nipone.

Fiul cel mare al lui Akihito, prințul moștenitor Naruhito, în vârstă de 58 de ani, este cel care va urca pe tron, în ziua următoare.