DISTRIBUIȚI
International News
Migrants, part of a caravan of thousands trying to reach the U.S., look through the border fence between Mexico and the United States after arriving in Tijuana, Mexico, November 13, 2018. REUTERS/Jorge Duenes

Statele Unite vor trimite înapoi imigranţii ilegali în Mexic pe perioada examinării dosarului lor de către autorităţi, pentru a-i împiedica să ‘dispară’ pe teritoriul american, a anunţat joi ministrul securităţii interne Kirstjen Nielsen, relatează AFP, scrie Agerpres.

‘Străinii care încearcă să profite de sistem pentru a veni ilegal pe teritoriul nostru nu vor mai putea să dispară în Statele Unite, unde mulţi dintre ei nu se prezintă în faţa instanţelor’, a scris Kirstjen Nielsen într-un comunicat.


Citește și : Donald Trump apără retragerea trupelor americane din Siria: Este ‘timpul ca alţii să lupte’

Imigranţii, intraţi în mod clandestin pe teritoriul american sau care nu dispun de documente în regulă, vor aştepta de acum hotărârile judecătoreşti în Mexic, indiferent dacă li se acordă sau nu dreptul de a rămâne în Statele Unite, a adăugat ea.

Guvernul mexican a fost informat şi a ‘decis să ia măsuri de partea sa de frontieră’, a mai spus ea, în speranţa că imigranţii vor primi ‘vize umanitare’ care le vor permite să lucreze în Mexic în aşteptarea deciziilor tribunalelor americane.

Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale una dintre priorităţile preşedinţiei sale. El a promis ridicarea unui zid la graniţa cu Mexicul şi a ordonat desfăşurarea de trupe pentru a securiza frontiera. De asemenea, liderul de la Casa Albă a luat măsuri pentru a restrânge dreptul la azil, însă acestea au fost anulate de justiţie.

Citește și : UE: Acord pentru protecţia împotriva practicilor comerciale neloiale

Ca măsură preventivă, Statele Unite şi Mexicul au promis marţi că vor face investiţii majore în America Centrală şi în sudul Mexicului în încercarea de a opri plecările migranţilor care fug de mizerie şi violenţă.