DISTRIBUIȚI
Publika.md

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a insistat luni asupra renaţionalizării aeroportului internaţional din Chişinău şi construcţiei a două noi aeroporturi în nordul şi sudul republicii, în finalul unei întâlniri avute cu şefa legislativului, Zinaida Grecianîi, şi premierul Ion Chicu, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

‘Noi insistăm pentru rezilierea acordului de concesionare. Ce a făcut guvernul Sandu în acest sens vom afla la şedinţa de miercuri a Consiliului Suprem de Securitate. Detalii nu avem. Avem informaţii pe care vrem să le verificăm’, a afirmat Dodon, citat de Ziarul Naţional din Chişinău.


Citește și: Vremea rea provoacă decese în Franța. Printre victime se află și trei salvatori!

‘Aeroportul internaţional Chişinău a fost concesionat cu încălcarea legislaţiei şi el trebuie să revină în proprietatea statului. Insist că noi trebuie să permitem deschiderea şi a altor aeroporturi internaţionale pentru că taxele sunt foarte înalte. Mulţi pasageri merg la Iaşi. Consider că trebuie să avem un aeroport internaţional în sudul şi în nordul Republicii Moldova. Putem face lucrul acesta foarte repede, prin parteneriate publice-private. Dacă cineva vrea să investească 150-200 de milioane de dolari şi să facă de la zero un aeroport, atunci nu are decât să facă asta. Cetăţenii Republicii Moldova vor avea doar de câştigat’, a menţionat Igor Dodon, conform aceluiaşi ziar.

O comisie de anchetă condusă de deputatul Blocului ACUM, Igor Munteanu, a stabilit că aeroportul internaţional Chişinău a fost concesionat în mod ilegal. În septembrie 2019, guvernul condus de Maia Sandu a anulat hotărârile luate în 2013 cu privire la concesionarea aeroportului, potrivit Jurnal.md.

Premierul Ion Chicu a dispus vineri organizarea unui grup de lucru condus de ministrul economiei şi infrastructurii, care să efectueze un studiu de fezabilitate privind oportunităţile de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare în Republica Moldova.

Citește și: Australia face un grup special de lucru pentru combaterea spionajului chinez

El declarase că un singur aeroport internaţional în Republica Moldova reprezintă un element de monopol, iar dezvoltarea unor noi aeroporturi internaţionale va crea condiţii de competitivitate în domeniu.

Ziarul financiar rus Kommersant, apropiat Kremlinului, scria recent că miliardarul rus Roman Troţenko s-ar interesa de aeroportul internaţional din Chişinău, iar în Rusia ar exista interese şi pentru portul de la Giurgiuleşti, aminteşte în acest context Ziarul naţional.

De asemenea fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică, Chiril Moţpan, afirmase că preşedintele Igor Dodon şi Partidul Socialist urmăresc ‘interese obscure de a prelua sub control instituţiile strategice ale statului, în primul rând aeroportul internaţional Chişinău, precum şi pe cel de la Mărculeşti’, conform publicaţiei menţionate.