DISTRIBUIȚI
Facebook

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a decis să combată intensificarea mişcării unioniste pe teritoriul republicii prin panouri stradale cu mesaje de ”glorificare a Patriei”, în contextul în care numărul localităţilor care au semnat simbolica Declaraţie de unire cu România a ajuns la 106 la sfârşitul săptămânii trecute, printre acestea numărându-se şi satul său natal Sadova, relatează portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

Pe unul din panourile postate pe pagina sa de Facebook se poate citi ”Unionismul trece, Patria rămâne. (Republica) Moldova are viitor!”, sub care preşedintele şi-a pus numele.


Citeşte şi: Un avion de pasageri s-a prăbuşit pe aeroportul din Kathmandu

În postarea de pe Facebook, Igor Dodon leagă amplificarea mişcării unioniste de Anul Centenarului. ”În acest an este ceasul de vârf al unioniştilor. Aniversarea centenarului a răscolit în ei cele mai iraţionale şi întunecate emoţii şi pasiuni. Au devenit foarte perfizi şi agresivi şi, din păcate, multă lume a căzut pradă acestei isterii. Şi multe autorităţi din statul vecin şi-au arătat adevărata faţă şi intenţie”, scrie Dodon pe pagina sa de Facebook, citată de Deschide.md.

Dodon consideră că ”Unirea niciodată nu se va produce”, iar majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova ”condamnă ferm acţiunile unioniste”.

Săptămâna trecută, preşedintele moldovean a convocat Consiliul Suprem de Securitate, care a condamnat Declaraţiile de Unire cu România, semnate zilnic de câte 4-5 localităţi din Republica Moldova. Mai mult, el a anunţat că pregăteşte un proiect de modificare a legislaţiei prin care să fie introdusă răspunderea penală pentru ”acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova”.

Citeşte şi: UN elicopter s-a prăbușit la New York. Mai mulți morți

Proiectul semnării unui astfel de document a fost iniţiat de Platforma Civică Acţiunea 2012, care se aşteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Uniri, în jur de 100 de localităţi din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea şi simbolică.