DISTRIBUIȚI
Facebook

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, şi-a manifestat scepticismul în privinţa formării unei coaliţii în noul parlament rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, avertizând totodată partidele că, în cazul în care până la mijlocul lunii iunie nu vor crea o majoritate parlamentară, el va dizolva legislativul şi va convoca alegeri anticipate, relatează miercuri portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

‘Dacă până la mijlocul lunii iunie, adică timp de trei luni în legislativ nu va fi nicio lege, dacă nu este ales un preşedinte al parlamentului, atunci la expirarea acestor trei luni eu pot să dizolv forul legislativ. Mai sunt două luni’, a declarat Igor Dodon, marţi seara, într-o ediţie specială la postul de televiziune rusesc NTV Moldova.


Citește și: Jaf ca-n filme pe aeroportul din Tirana: Hoții au fugit cu milioane de euro dintr-un avion!

El a estimat la 60% probabilitatea unor alegeri legislative anticipate în Republica Moldova. ‘Mi se pare că, în caz de alegeri anticipate, cel mai mult vor avea de suferit cei de dreapta’, spune Dodon.

La alegerile parlamentare din 24 februarie niciunul dintre partide nu a acumulat mai mult de 50% din sufragii pentru a obţine majoritatea în parlament, ceea ce arată asupra necesităţii formării unei coaliţii de guvernare.

Blocul ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate, PAS, plus Partidul ‘Platforma Demnitate şi Adevăr’, PPDA), care i-a invitat anterior pe socialişti la discuţii publice privind ‘dezoligarhizarea ţării’, a respins marţi iniţiativele prezentate de socialişti. Cei doi cofondatori ai blocului, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au declarat miercuri că sunt gata să discute cu Partidul Socialiştilor pe marginea pachetului legislativ de ‘dezoligarhizare a statului’, inclusiv anularea sistemului electoral mixt, menţionând că pentru aceasta nu este necesară crearea unei coaliţii de guvernare.

Miercuri, Partidul Socialiştilor a invitat partidele membre ale Blocului ACUM să discute formarea unei majorităţi parlamentare. Discuţiile ar urma să aibă loc în ajunul şedinţei Consiliului Republican al socialiştilor. Secretarul pentru ideologie al socialiştilor, Ion Ceban, a precizat că în cazul în care nu se va ajunge la un consens cu blocul ACUM, s-ar putea ajunge la alegeri anticipate, transmite Radio Chişinău.

Blocul ACUM a respins şi invitaţia făcută anterior de către Partidul Democrat al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc pentru negocieri în vederea formării unei alianţe.

După condiţiile avansate de socialişti, care au cerut funcţiile cheie în viitorul guvern, se pare că nu va exista o coaliţie nici între Partidul Socialiştilor şi democraţi, apreciază analistul moldovean Nicolae Negru în paginile Ziarului Naţional din Chişinău.

Citește și: După numărarea a 95% din voturi, Netanyahu pare că-și va menține fotoliul de premier în Israel

‘… Se poate deduce că nu vom avea o coaliţie PSRM-PD decât dacă democraţii vor alege să se sinucidă politic. Cedarea funcţiei de ministru al apărării partidului lui Dodon va însemna sfârşitul relaţiilor normale cu NATO, suspendarea proiectelor de instruire şi pregătire a militarilor noştri, de participare la exerciţii militare comune, de asistenţă tehnică, de consolidare a securităţii şi apărării, inclusiv a securităţii cibernetice etc’, scrie Nicolae Negru, evocând că socialiştii au cerut şi portofoliul de la Externe. ‘Un ministru de externe socialist va vorbi cu gura Moscovei, iar reprezentanţii Republicii Moldova la ONU vor vota în interesul Rusiei, nu al Republicii Moldova. Vor avea de suferit inevitabil relaţiile cu România şi Ucraina’, avertizează politologul moldovean.

Mai mult, ‘anularea legii antipropagandă va umili public PD, ca şi recunoaşterea statutului de ‘limbă de comunicare interetnică’ pentru limba rusă. Ar însemna că mergem pe calea pro-Rusia, nu pro-Moldova, după cum afirmă Plahotniuc’, adaugă el, avertizând că Republica Moldova riscă în acest caz să devină ‘un vasal al Rusiei’.

În opinia sa, Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate. ‘Jocul de-a invitaţiile la discuţii şi negocieri va continua pentru că ‘nimeni nu doreşte să apară ca declanşator al alegerilor anticipate’, concluzionează editorialistului Ziarului Naţional.