DISTRIBUIȚI
afp

Marielle de Sarnez, fost ministru francez al afacerilor europene, a fost inculpată miercuri pentru ‘deturnare de fonduri publice’ într-o anchetă cu privire la presupuse angajări fictivă de asistenţi de către unii eurodeputaţi ai partidului de centru MoDem, transmite AFP, citând surse apropiate dosarului, transmite şi agerpres.

După ce a fost audiată timp de peste 10 ore la tribunalul din Paris, Marielle de Sarnez, eurodeputată între 1999-2017 şi vicepreşedintă a MoDem (aliat al partidului prezidenţial La République en Marche, LREM), a fost inculpată pentru contractul unei foste asistente parlamentare.


Citeşte şi: Incident armat la baza din Pearl Harbor!(VIDEO) Doi oameni au murit!

Potrivit avocaţilor săi, ‘Marielle de Sarnez va demonstra că infracţiunea de care este acuzată nu are fundament’.

Mai mulţi politicieni ai MoDem, printre care fosta eurodeputată şi actual viceguvernator al Băncii Franţei, Sylvie Goulard, ex-ministrul justiţiei Michel Mercier şi directorul financiar al partidului, Alexandre Nardella, au fost deja inculpaţi în acest dosar începând din 15 noiembrie.

Vineri este convocat pentru a fi audiat François Bayrou, preşedintele MoDem şi ministru în mai multe rânduri.

Judecători încearcă să stabilească dacă asistenţii au fost remuneraţi din fonduri ale Parlamentul European în timp ce, în realitate, erau afectaţi altor sarcini pentru MoDem.

Citeşte şi: Avocatul lui Trump a ajuns la Kiev să ‘limpezească apele’

În cazul Mariellei de Sarnez, Karine Aouadj, una din fostele sale colaboratoare, a declarat în anchetă că nu a exercitat în mod real sarcini legate de Parlamentul European, fiind mai degrabă asistenta personală a eurodeputatei.

După lansarea unei anchete preliminare a parchetului din Paris, în iunie 2017, Bayrou şi-a dat demisia din postul de ministru al justiţiei, Marielle de Sarnez a renunţat la portofoliul Afacerilor Europene, iar Sylvie Goulard, la cel al Apărării.

MoDem nu este singura formaţiune politică aflată în atenţia justiţiei pentru presupuse angajări fictive la Parlamentul European. Anchete similare au mai fost deschise în cazul formaţiunii ‘Franţa nespusă’ (La France insoumise, LFI, stânga radicală) şi al Frontului Naţional (FN, extremă stânga), redenumit între timp Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN). În această din urmă anchetă au fost inculpate în jur de 20 de persoane, printre lidera partidului, Marine Le Pen.