DISTRIBUIȚI
dailymail.co.uk

Identitatea celui mai tânăr terorist din istoria Marii Britanii, care a plănuit să omoare ofiţeri de poliţie în Australia, va rămâne secretă pentru tot restul vieţii sale în urma unei decizii a tribunalelor, informează The Guardian, potrivit news.ro .

Adolescentul, din Blackburn, care poate fi identificat doar ca RXG, a transmis mesaje criptate la vârsta de 14 ani, îndrumând un jihadist australian să lanseze atacuri la o paradă de ANZAC Day în 2015. Având acum 18 ani, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă de tribunalul din Manchester în octombrie 2015 după ce a recunoscut că a îndemnat la terorism.


Citește și : R.Moldova: Vlad Plahotniuc şi-a depus mandatul de deputat

În mod normal, interdicţia de a i se face publică identitatea emisă la acea vreme, ar fi expirat la împlinirea vârstei de 18 ani, dar tribunalul a decis ca identitatea adolescentului să nu fie făcută publică niciodată.

Judecătoarea a afirmat că dacă i se va publica identitatea, acest lucru i-ar aduce prejudicii şi astfel este necesară această decizie.

Judecătoarea a precizat că mai mulţi experţi au ajuns la concluzia că identificarea lui RXG ar „submina în mod fundamental” reabilitarea sa.

„Acest lucru este exacerbat de autismul său, care se manifestă în comportamentul său obsesiv. Combinat cu nevoia sa de recunoaştere şi statut, aceste elemente îl fac vulnerabil pentru exploatare şi o posibilă nouă radicalizare”, a afirmat ea.

La vârsta de 14 ani, adolescentul a preluat rolul de „organizator şi consilier” şi a sugerat decapitarea sau folosirea unei maşini pentru a ucide mai mulţi ofiţeri. El a fost recrutat online de propagandistul ISIS Abu Khaled al-Cambodi.

Citește și : SUA intenţionează să-şi dezvolte infrastructura militară din Australia (Marise Payne)

Pe parcursul a nouă zile în 2015, el a trimis mii de mesaje către Sevdet Besim, în vârstă de 18 ani, în care îl îndemna să omoare ofiţeri de poliţie la parada anuală pentru comemorarea soldaţilor australieni şi neozeelandezi ucişi în războaie.

Poliţia australiană a fost avertizată cu privire la acest plan după ce ofiţeri britanici au descoperit mesajele pe telefonul lui RXG.