DISTRIBUIȚI
armscontrolnow.org

Obiectivele euro-atlantice ale Ucrainei sunt „realiste” dacă reformele necesare înregistrează progrese, a declarat vineri adjuncta secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, transmite Xinhua, conform agerpres.

„Nu este ceva idealist ca Ucraina să aibă aspiraţii euro-atlantice şi să dorească să adere la amândouă, atât la NATO cât şi la Uniunea Europeană. Cred că sunt obiective foarte importante şi realiste”, a subliniat diplomata americană, în marja celei de-a 11-a ediţii a Forumului de Securitate de la Kiev.


Citește și : Franța : Confruntări violente între jandarmi şi protestatari în apropierea oraşului Nantes

Ea a adăugat însă că Ucraina mai are mult de lucru pentru a îndeplini criteriile de aderare la NATO. „Trebuie realizate reforme importante. Este vorba de reforme ale instituţiilor de apărare, ale instituţiilor de securitate, ale ministerelor”, a spus Gottemoeller.

În 2014, după instalarea la putere a unui guvern prooccidental, Kievul a revocat statutul de nealiniat al Ucrainei, deschizând calea aderării ţării la blocuri militare, notează Xinhua. Guvernul ucrainean şi-a propus ca ţara să îndeplinească standardele NATO până în 2020.

Din aprilie 2014, Ucraina este însă scena unui conflict care opune forţele guvernamentale separatiştilor proruşi şi în care mai mult de 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa. Kievul şi occidentalii acuză Rusia că susţine militar insurgenţa, ceea ce Moscova dezminte.

Citește și : Poliţiştii germani au arestat trei sirieni, suspectaţi de terorism