DISTRIBUIȚI

Raportul de anchetă privind deturnarea unui zbor de pasageri al companiei Ryanair de către Belarus în primăvara anului trecut a fost finalizat şi următoarele etape ar urma să fie stabilite până la sfârşitul lunii, a anunţat luni Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (International Civil Aviation Organization, cu acronimul în engleză ICAO), notează AFP, potrivit agerpres.

„Raportul a fost pus luni la dispoziţia tuturor celor 193 de state membre ale ICAO, inclusiv celor 36 de state alese în consiliu”, a declarat departamentul de comunicaţii al agenţiei Naţiunilor Unite într-un comunicat.


Citeşte şi: GE suspendă regulile privind vaccinul și testarea anti-Covid după înfrângerea lui Biden la Curtea Supremă – Black News

La 23 mai 2021, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a stârnit indignarea internaţională prin trimiterea unui avion de luptă pentru a intercepta zborul Ryanair FR4978 din Grecia către Lituania.

Avionul a fost forţat să aterizeze la Minsk, iar autorităţile din Belarus au arestat un jurnalist disident, Roman Protasevici, şi pe prietena lui, Sofia Sapega, care se aflau la bord.

Mai multe ţări, printre care Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, au anunţat sancţiuni împotriva Belarusului.

O reuniune a reprezentanţilor consiliului programată pentru 31 ianuarie va fi o oportunitate de „a examina oficial orice altă măsură luată de ICAO ca răspuns la constatările raportului”, a precizat organizaţia cu sediul la Montreal în comunicatul său.

Citeşte şi: Biserica Luterană din Finlanda va trebui să-şi ceară scuze poporului sami – Black News

În aceeaşi zi, consiliul va evalua şi o „solicitare din partea Belarusului” cu privire la ceea ce ţara consideră a fi „restricţii şi sancţiuni ilegale” impuse în special de Uniunea Europeană.

Raportul privind această deturnare, amânat în ultimele luni, a fost întocmit de o echipă de anchetatori ai ICAO formată din experţi în securitate şi navigaţie aeriene, în exploatarea aeronavelor şi în drept aerian internaţional.