DISTRIBUIȚI
Ukrinform

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW) stabileşte, într-un nou raport, publicat miercuri, o listă de presupuse crime comise de către trupe ruse vizând civili, în regiunile Kiev şi Cernihiv, în nordul Ucrainei, relatează AFP, scrie news.ro .

O echipă a ONG-ului, trimisă la faţa locului în aprilie şi mai, a anchetat ”22 de aparente execuţii sumare, alte nouă omucideri ilegale, şase posibile dispariţii forţate şi şapte cazuri de tortură” – pe baza unor mărturii încrucişate şi ”probe materiale”, precizează HRW.


Citește și : 959 de militari ucraineni de la Azovstal s-au predat de luni (Moscova)

Este vorba despre tot atâtea presupuse crime, comise în perioada în care trupe ruse deţineau controlul asupra unei părţia regiunii.

Între faptele documentate de către HRW, civili descriu că au fost ”deţinuţi de forţe ruse timp de zile sau de săptămâni, în condiţii mizerabile şi sufocante, în locuri precum subsolul unei şcoli, o sală într-o fabrică de ferestre şi o groapă dintr-o cameră a cazanelor, cu puţină hrană sau deloc şi apă insuficientă”, se precizează în acest raport.

Citește și : Marine Le Pen: O extindere a NATO sau UE ‘nu are vocaţia’ să favorizeze pacea

La Iahidne, la aproximativ 100 de kilometri de Kiev, ”forţe ruse au reţinut peste 350 de săteni, inclusiv cel puţin 70 de copii, dintre care cinci erau bebeluşi, în subsolul unei şcoli, timp de 28 de zile, limitându-le în mod considerabil capacitatea de a pleca, chiar şi pentru scurt timp. Era puţin aer şi loc unde să se întindă, iar oamenii au fost nevoiţi să folosească găleţi drept toaletă”, denunţă HRW.