DISTRIBUIȚI
Flickr

Human Rights Watch (HRW) a acuzat luni Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex) că sprijină, în special cu ajutorul unei drone, ”eforturile forţelor libiene de a intercepta ambarcaţiunile” cu migranţi, în pofida ”dovezilor covârşitoare de tortură şi exploatare în Libia”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Uniunea Europeană a ”retras propriile nave şi a instalat o reţea de mijloace aeriene gestionate de societăţi private” pentru a ajuta la respingerea migranţilor şi a refugiaţilor către coastele libiene, subliniază ONG-ul într-un raport.


Citeşte şi: Israelul se teme de atacuri după presupusa arestare a unui lider al Jihadului Islamic – Black News

Începând din 2021, Frontex a ”desfăşurat o dronă dinspre Malta”, ale cărei ”scheme de zbor arată rolul crucial pe care îl joacă în detectarea ambarcaţiunilor din apropierea coastelor libiene”, adaugă HRW.

Acelaşi raport arată că Frontex transmite că ”informaţiile culese de dronă autorităţilor costiere, printre care Libia”.

Conform aceleiaşi surse, ”Frontex afirmă că supravegherea este menită să ajute la salvare, dar informaţiile facilitează interceptările şi returnările spre Libia”.

Trecerea de la supraveghere maritimă la supraveghere aeriană contribuie la ciclul de abuzuri extreme în Libia, insistă HRW, care acuză Frontex de lipsă de ”transparenţă”.

Acuzaţiile HRW contra Frontex se adaugă unui alt raport, deocamdată confidenţial, al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), document consultat recent de publicaţia germană Der Spiegel, cotidianul francez Le Monde şi site-ul de investigaţii Lighthouse Reports.

Citeşte şi: Casa Albă: Pelosi are ‘dreptul’ de a vizita Taiwanul! – Black News

Conform acestui raport, fosta conducere a Frontex avea cunoştinţă despre respingerile ilegale de migranţi în Grecia şi chiar ar fi co-finanţat aceste returnări.

Haosul care a urmat căderii regimului Muammar Gaddhafi în 2011 a făcut din Libia un traseu preferat de zeci de mii de migranţi originari din Africa Subsahariană, din ţări arabe şi din Asia de Sud, care încearcă să ajungă pe coastele italiene, aflate la numai 300 de km de nordul Libiei.