DISTRIBUIȚI
thenational.ae

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a afirmat marţi că unii lideri religioşi şi instituţii din Arabia Saudită incită la ură şi discriminare împotriva comunităţilor religioase, inclusiv împotriva minorităţii şiite, relatează AFP, conform agerpres.

Într-un raport de 62 de pagini, intitulat ”Ei nu sunt fraţii noştri: discursuri pline de ură ale unor responsabili saudiţi”, HRW scrie că Arabia Saudită le-a permis unor reprezentanţi ai clerului musulman (ulemale), desemnaţi de guvern, să vorbească despre minorităţile religioase ”în termeni dispreţuitori” şi ”să le diabolizeze în documente oficiale şi în decizii religioase”.


Citeşte şi: Stare de urgenţă în Vanuatu ca urmare a erupţiei vulcanului Monaro

În cursul ultimilor ani, demnitarii religioşi au utilizat Internetul şi reţelele sociale pentru ”a incita la ură împotriva musulmanilor şiiţi şi a altora care nu se conformează opiniilor lor”, indică organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, al cărei sediu se află la New York.

Arabia Saudită este o monarhie absolută condusă de wahabism, varianta austeră a Islamului sunnit. Minoritatea şiită este concentrată în Provincia Orientală a regatului şi uneori izbucnesc tensiuni cu puterea centrală, care denunţă ”ingerinţele” Iranului.

Directoarea HRW pentru Orientul Mijlociu, Leah Whitson, a estimat că ”discursurile pline de ură prelungesc discriminarea sistematică împotriva minorităţii şiite şi, în cel mai rău caz, el este utilizat de către grupări violente”, precum Statul Islamic sau Al-Qaida, pentru a-şi justifica atacurile împotriva şiiţilor.

Citeşte şi: Nouă escaladare a violențelor în teritoriile ocupate. Trei israelieni ucişi într-o colonie în Cisiordania de către un palestinian – FOTO/VIDEO

În raportul său, HRW critică de asemenea ”atitudinea părtinitoare antişiită” din sistemul judiciar saudit şi din programele religoase ale Ministerului Educaţiei. Organizaţia a indicat totodată existenţa unor ”referiri dispreţuitoare” la iudaism, creştinism şi la islamul sufist în programele respective.

Potrivit raportului, în cadrul unei reuniuni publice, un membru al Înaltului comitet al ulemalelor din Arabia Saudită a declarat referitor la musulmanii şiiţi: ”Ei nu sunt fraţii noştri (…) Ei sunt mai degrabă fraţii lui Satan”.