DISTRIBUIȚI
Dhaka Tribune

Unele masacre comise în sate ale etnicilor rohingya din vestul Myanmarului au fost clar planificate de armata birmana, ajutata de populatiile budiste, transmite Human Rights Watch (HRW) într-un nou raport facut public marti si consacrat localitatii Tula Toli, potrivit AFP.

Bazându-se pe zeci de marturii ale supravietuitorilor, organizatia de aparare a drepturilor omului arata cum fortele de securitate i-au prins în capcana pe musulmanii rohingya pe malurile unui fluviu, iar apoi au ucis si violat barbati, femei si copii si au incendiat acest mic sat.


„Atrocitatile armatei birmane la Tula Toli nu doar ca au fost brutale, dar au fost sistematice”, a declarat Brad Adams, director al Human Rights Watch Asia.

„Soldatii au ucis si violat sute de rohingya cu o eficacitate extrem de cruda, care nu a putut decât sa fie planificata anterior”, a adaugat el.

Numerosi locuitori ai satului au spus pentru Human Rights Watch ca seful organizatiei locale, membru al etniei rakhine (budista), le-a spus sa se adune pe plaja, sustinând ca vor fi în siguranta.

Fortele de securitate au înconjurat apoi zona, tragând asupra multimii adunate si a celor care încercau sa fuga.

„Prindeau barbatii si îi fortau sa îngenuncheze, apoi îi omorau. Ulterior adunau corpurile în gramezi. Mai întâi îi împuscau si, daca mai erau în viata, îi omorau cu macete”, povesteste Shawfika, 24 de ani, al carei sot si al carei socru au fost ucisi sub ochii sai.

Hassina Begum, 20 de ani, a încercat sa îsi ascunda fiica de un an, Sohaifa, sub o esarfa, însa un soldat a vazut-o. „Mi-a luat fiica si a aruncat-o vie în flacari”, povesteste tânara.

„ONU si guvernele straine trebuie sa se asigure ca cei care se fac vinovati de aceste abuzuri grave dau socoteala pentru actele lor”, a concluzionat Brad Adams.

Saptamâna trecuta, organizatia Medici fara Frontiere a estimat ca cel putin 6.700 de etnici rohingya au fost ucisi între sfârsitul lunii august si sfârsitul lunii septembrie.

Violentele au determinat circa 655.000 de rohingya sa fuga în Bangladeshul vecin. Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a spus ca exista elemente de ‘genocid’.

Pâna acum, armata birmana a negat mereu ca ar fi comis represalii împotriva civililor, spunând ca numai 400 de persoane au fost ucise, dintre care ‘nici una care sa fi fost nevinovata’.

Ea a precizat totusi luni ca va deschide o ancheta dupa descoperirea unei gropi comune în satul Inn Dinn.