DISTRIBUIȚI
afp

Human Rights Watch (HRW) a acuzat serviciile de informaţii siriene de detenţia arbitrară şi hărţuirea unor persoane în zonele unde au preluat controlul de la rebelii sirieni şi a unor persoane cu care au fost încheiate deja acorduri de reconciliere, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

”Luptele efective s-au încheiat deja în mare parte din Siria, dar nimic nu s-a schimbat în modul în care serviciile de informaţii nesocotesc drepturile unor persoane considerate opozanţi ai regimului preşedintelui sirian Bashar Al-Assad”, a declarat Lama Fakih, director pentru Orientul Mijlociu al HRW.


Citeşte şi: Trump este deschis unui dialog cu Iranul şi aşteaptă primul pas al Teheranului

Organizaţia pentru drepturile omului a indicat că a instrumentalizat 11 dosare de detenţie arbitrară şi dispariţie în Daraa, Ghouta Orientală şi sudul Damascului, al căror control a fost preluat de către trupele guvernamentale după lupte cu rebelii din opoziţie între februarie şi august 2018.

Potrivit HRW, persoanele vizate erau lideri militari şi ai opoziţiei politice, militanţi din media, personal din domeniul umanitar, dezertori, precum şi membri de familie ai unor militanţi.

”Majoritatea celor deţinuţi aparent nu au fost niciodată inculpaţi. În trei cazuri, serviciile de informaţii au arestat se pare persoane pentru că cineva a depus plângere împotriva lor”, a indicat organizaţia.

Citeşte şi: Fostul mare campion din Formula 1, Niki Lauda, a încetat din viaţă

HRW citează rude care au afirmat că unele dintre persoanele reţinute au fost eliberate doar după ce familiile lor au plătit o mită.

Organizaţia neguvernamentală face apel la Rusia, un aliat important al regimului Al-Assad, să se folosească de influenţa sa pentru a pune capăt detenţiilor arbitrare şi hărţuirii în Siria.

Şeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahman, a declarat pentru DPA că aproximativ 80.000 de deţinuţi se află încă în închisorile regimului sirian şi că alţi 104.000 au murit în detenţie fie executaţi, fie din cauze naturale, fie ca urmare a unor rele tratamente.