DISTRIBUIȚI
Passengers in a Hong Kong metro station wear face masks to prevent contagion during the coronavirus outbreak in China.(Associated Press)

Hong Kongul va începe la 31 august să ofere teste gratuite de coronavirus oricărui cetăţean care doreşte să facă un astfel de test, pe fondul unui al treilea val de contagieri cu COVID-19 în acest oraş, care va menţine măsurile de distanţare fizică impuse pentru cel puţin încă o săptămână, a informat luni presa locală, citată de EFE, potrivit agerpres.

Campania va dura două săptămâni şi cei care doresc să-şi facă testul se pot prezenta la zece centre distribuite în 18 districte din oraş, a relatat publicaţia South China Morning Post.


Citește și : Cutremur cu magnitudinea 5,1 în largul insulei greceşti Hydra

De la jumătatea lunii iulie, guvernul s-a concentrat asupra grupurilor de risc, precum şoferii din transportul public, lucrătorii din pieţe sau angajaţii şi pacienţii căminelor, şi a efectuat 130.000 de teste.

Totodată, un purtător de cuvânt al Biroului pentru Sănătate şi Alimentaţie a informat luni că, din cauza situaţiei epidemice ”încă grave”, guvernul consideră necesar să se continue cu ”măsurile de distanţare fizică foarte stricte”, care includ ”încetarea servirii mesei în companiile hoteliere pe perioade specifice” şi obligativitatea purtării măştii în locurile publice.

Pe timpul zilei, doar două persoane pot mânca la o masă în restaurante, care pot deschide doar la jumătate din capacitate, în timp ce barurile şi sălile de fitness vor rămâne închise până cel puţin la 25 august.

”A trecut mai bine de o lună de la începerea celui de-al treilea val şi cetăţenii, este de înţeles, au început să se sature de măsurile de distanţare fizică. Totuşi, nu este încă momentul să ne relaxăm”, a dat asigurări Biroul pentru Sănătate şi Alimentaţie într-un comunicat de presă.

Citește și : Lukaşenko se ‘ține tare’: Nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale în Belarus

Campania de testări în masă se bucură de susţinerea guvernului de la Beijing, care a trimis echipe de profesionişti în domeniul sanitar pentru a spori capacitatea realizării de probe de către specialiştii din Hong Kong, lucru care a provocat anumite temeri în rândul opoziţiei prodemocratice. Unii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de sosirea specialiştilor chinezi, deoarece consideră că nu este clar cum vor fi folosite datele personale ale cetăţenilor care se vor supune testelor într-un moment în care Beijingul îşi sporeşte influenţa în regiune, notează EFE.