DISTRIBUIȚI
Yahoo News

Hong Kongul ar putea să-şi menţină „avantajele” ce decurg din formula „o ţară, două sisteme” de care se bucură cu China după ce acest cadru va expira în 2047, dar numai dacă loialitatea faţă de Beijing este confirmată, a declarat joi Carrie Lam, şefa executivului local, citată de DPA, potrivit agerpres.

Când britanicii au predat Hong Kongul către China în 1997, după 150 de ani de stăpânire colonială, regiunii i-a fost promisă de către Beijing o semiautonomie până în 2047, în baza acordului cu Marea Britanie.


Citeşte şi: Autorităţile din Argentina au găsit 82 de kg de cocaină la bordul unui avion KLM

Cu toate acestea, mulţi locuitori consideră că perioada de semiautonomie deja s-a încheiat.

Hong Kongul a fost cuprins de proteste prodemocraţie luni de zile, declanşate ca reacţie împotriva unui proiect de lege de extrădare acum defunct, despre care criticii afirmă că i-ar fi permis Chinei să-şi elimine disidenţii.

Manifestaţiile au inclus ciocniri violente între protestatari şi poliţie.

Citeşte şi: Administraţia Trump a anulat brusc trei briefinguri clasificate privind Iranul

În discursul ei, Lam a vorbit despre violenţa recentă ca fiind şocantă pentru rezidenţi şi a cerut sprijin pentru guvern.

„Hong Kongul poate porni din nou la drum”, a declarat ea în dialectul cantonez, făcând referire la angajamentul guvernului de a proteja statul de drept şi de a-şi „menţine avantajele”.