DISTRIBUIȚI
scmp

Guvernul din Hong Kong va cere Comitetului permanent al Congresului naţional al poporului chinez să decidă dacă avocaţii străini pot pleda în cazuri de securitate naţională, a declarat luni liderul hong-konghez John Lee, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Anunţul lui Lee a survenit la câteva ore după ce Curtea Supremă din Hong Kong a hotărât că un avocat britanic îl poate reprezenta în justiţie pe omul de afaceri Jimmy Lai.


Citeşte şi: SUA şi Rusia dispun de modalităţi pentru a gestiona riscurile nucleare – Black News

Prin această decizie a fost respins apelul înaintat de guvern pentru interzicerea avocaţilor străini în astfel de speţe în instanţă.

Declanşate pentru a protesta împotriva unui proiect de lege, ulterior abandonat, care ar fi permis autorităţilor din Hong Kong să extrădeze suspecţi către China continentală, manifestaţiile din 2019, ample şi marcate de violenţe grave, s-au transformat într-o mişcare de fond împotriva dominaţiei abuzive a Beijingului asupra acestui teritoriu.

Citeşte şi: Kazahstanul vrea să naţionalizeze întreprinderile energetice aflate în dificultate

Peste 10.000 de oameni, majoritatea studenţi, au fost arestaţi, iar împotriva a 1.100 dintre ei au fost deschise procese în justiţie.

În urma evenimentelor din 2019, Beijingul a impus în Hong Kong, în iulie 2020, o lege dură privind securitatea naţională care practic înăbuşă orice formă de disidenţă în fosta concesiune britanică.