DISTRIBUIȚI
afp

Hong Kong a devenit un „stat poliţienesc” în care forţele de ordine, controlate de Beijing, au ca singură misiune să înăbuşe contestarea populară legitimă, au denunţat sâmbătă la Washington trei figuri ale mişcării prodemocraţie care agită teritoriul, potrivit unui interviu exclusiv pentru AFP, scrie  agerpres.

Joshua Wong, Denise Ho, şi Brian Leung au reiterat hotărârea lor de a continua lupta în timp ce apelurile la manifestaţii şi grevă se înmulţesc înainte de aniversarea proclamării Republicii Populare Chineze.


Citește și : Islanda, amendată pentru afişarea de eşarfe în culorile palestiniene la Eurovision 2019

„Hong Kong a devenit un stat poliţienesc în care guvernul se ascunde în spatele forţelor de poliţie pentru a refuza să ofere soluţii la actuala criză”, a subliniat Denise Ho, vedetă a muzicii pop devenită simbol mobilizării în fostul teritoriu britanic.

Noi altercaţii au opus sâmbătă poliţia manifestanţi prodemocraţie în nord-vestul Hong Kongului. Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă contra unor mici grupuri radicale care au ridicat baricade şi aruncat cu bolovani şi cocteiluri Molotov.

Într-un raport prezentat vineri, organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a acuzat poliţia din Hong Kong de folosire excesivă a forţei în arestarea de protestatari la demonstraţii antiguvernamentale, denunţând tactici „ilegale” şi mergând până la a vorbi despre cazuri de „tortură”.

„Există numeroase informaţii numeroase despre astfel de acte de brutalitate şi cel mai grav este că poliţiştii îşi ascund sistematic identitatea, nu îşi arată faţa, ceea ce face imposibilă să se stabilească responsabilitatea lor”, a declarat Brian Leung, un manifestant care a devenit celebru pentru că, în iunie, şi-a dat jos masca în faţa clădirii parlamentului din Hong Kong.

„Serviciile noastre de poliţie au fost corupte pentru a deveni un instrument personal care să îi permită şefei executivului local, Carrie Lam, să rămână la putere şi să abuzeze de prerogative pentru a tortura populaţia”, a adăugat el.

Citește și : Orban: În Ungaria a fost construit statul democrat-creştin

„Dintr-un oraş internaţional modern, Hong Kong s-a transformat într-un stat poliţienesc pradă violenţelor poliţiei”, a acuzat la rândul său Joshua Wong, devenit cel mai important simbol al mişcării prodemocraţie.

Fosta colonie britanică, revenită în 1997 sub jurisdicţia Chinei, este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne.