DISTRIBUIȚI
pbs.org

Audierile din cadrul celui mai mare proces legat de legea asupra securităţii naţionale a Hong Kong-ului vor putea de acum încolo să fie aduse la cunoştinţa publicului larg, a anunţat joi judecătorul însărcinat cu procesul, informează AFP, potrivit agerpres.

Chiar dacă numeroase audieri preliminare din acest dosar ce vizează 47 de militanţi pro-democraţie erau deschise publicului, cererile de a putea informa deschis în legătură cu aceste audieri erau până acum respinse de judecătorul Peter Law.


Citeşte şi: Presa israeliană îl compară pe Viktor Orban cu Nicolae Ceauşescu! Asemănările sunt izbitoare: Naţionalism exacerbat, antisemitism şi aversiunea pentru democraţie – Black News

Însă acesta a ridicat restricţiile în urma unei decizii a Curţii Supreme, la începutul lui august.

În timpul audierilor preliminare, care pot de acum să fie date publicităţii, acuzaţii au descris presiunile exercitate de procurori pentru ca ei să pledeze în favoarea a ceea ce ei consideră nişte acuzaţii vagi.

Cei 47 de militanţi sunt urmăriţi în justiţie pentru „conspiraţie în vederea unei subversiuni”.

La rândul lor, avocaţii apărării au declarat că procurorii nu au detaliat corect natura conspiraţiei la care clienţii lor sunt acuzaţi că au participat.

Cei 47 de acuzaţi fac parte dintre opozanţii cei mai cunoscuţi, plecând de la reformişti moderaţi până la criticii cei mai radicali la adresa Chinei.

Unii dintre ei, precum Joshua Wong sau Benney Tai, au primit deja pedepse cu închisoarea în legătură cu manifestaţii neautorizate.

Majoritatea celor 47 au ales să pledeze vinovat, ceea ce ar urma să le asigure pedepse reduse.

Până în prezent, 18 acuzaţi au preferat un proces, în urma căruia ei riscă închisoare pe viaţă.

Citește și: Londra RESTRICŢIONEAZĂ folosirea apei

Data procesului, ce se va derula în faţa a trei judecători aleşi de guvern şi nu în faţa unei curţi cu juraţi populare, nu este deocamdată cunoscută.

Beijingul a impus în Hong Kong o lege asupra securităţii naţionale în 2020 şi susţine că aceasta a restabilit ordinea după marile manifestaţii din 2019.

Criticii apreciază, însă, că această lege a suprimat libertăţile de care se bucura Hong Kong-ul şi a introdus legi de tip chinez într-un oraş-nod comercial renumit până acum pentru sistemul său juridic modelat după „common law” britanică.