DISTRIBUIȚI

Militantul prodemocraţie din Hong-Kong, Joshua Wong, a fost eliberat pe cauţiune marţi după ce a făcut apel la condamnarea sa la închisoare pentru rolul jucat în aşa-numita ‘revoltă a umbrelelor’ în anul 2014, transmite AFP, potrivit agerpres.

Condamnat la trei luni de închisoare pentru nerespectarea unei dispoziţii judiciare prin care i se cerea să evacueze locul protestelor ‘Occupy Central’, Joshua Wong fusese întemniţat miercurea trecută.


Citeşte şi: ALERTĂ de tsumani după un megaCUTREMUR în Alaska

În vârstă de 21 de ani, Wong a devenit unul dintre liderii mişcării prodemocraţie din Hong Kong din 2014.

Joshua Wong a fost eliberat pe cauţiune, în Hong Kong, după ce un judecător a recunoscut că el dispunea de baza juridică necesară pentru a face apel. Wong fusese deja eliberat pe cauţiune înainte de a fi încarcerat săptămâna trecută, în aşteptarea examinării unui recurs contra condamnării sale la şase luni de închisoare pentru un alt delict în legătură cu manifestaţiile din 2014.

Potrivit judecătorului Andrew Cheung, de la Curtea de Apel din Hong Kong, ‘condamnarea nu a luat în considerare, sau nu suficient’, vârsta lui Joshua Wong la data comiterii faptelor.

La 28 septembrie 2014, mişcarea prodemocraţie s-a intensificat brusc la Hong Kong, iar pe străzi au ieşit atunci circa 100.000 de persoane. Ulterior, numărul manifestanţilor s-a redus considerabil, dar ei au continuat să ocupe pentru mai multe săptămâni două locaţii-cheie – Amiralitatea şi un perimetru mai restrâns în Causeway Bay, cartier comercial condus de chinezi proveniţi de pe continent.

După ce a fost concesiune britanică, Hong Kong-ul a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sistem administrativ, juridic şi economic diferit de cel al părţii continentale a Chinei.

Citeşte şi: Belgia. ‘Diaconul morţii’ îşi recunoaşte pentru prima dată crimele – FOTO