DISTRIBUIȚI
SCMP

Activiştii prodemocraţie hong-konghezi Joshua Wong şi Ivan Lam (foto) au contestat, marţi, o lege din Hong Kong care interzice deţinerea de funcţii publice oricărei persoane ce a efectuat o condamnare de cel puţin trei luni de închisoare, transmite dpa, potrivit agerpres.

Interdicţia îi împiedică pe mulţi dintre liderii militanţilor prodemocraţie din Hong Kong să candideze la funcţii publice. Numeroşi activişti au fost condamnaţi la închisoare pentru rolul avut în protestele din 2014 din Hong Kong, cunoscute şi sub numele ‘Occupy Central.’


Citeşte şi: Tot mai multe guverne folosesc reţelele sociale ca instrument de manipulare

Wong şi Lam şi-au prezentat contestaţia la Curtea de primă instanţă din Hong Kong, ceea ce deschide calea amendării legii respective. Cei doi au distribuit textul contestaţiei, având 54 de pagini, pe reţelele de socializare online.

Wong a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru desconsiderarea autorităţilor judiciare după ce a refuzat să părăsească locul protestului în timpul ‘Occupy Central’.

La rândul său, Ivan Lam a primit o pedeapsă de 13 luni de închisoare pentru ‘luarea cu asalt’ a Consiliului Legislativ din Hong Kong, alături de mic grup de demonstranţi, în timpul protestelor ‘Occupy Central’, potrivit publicaţiei South China Morning Post.

Iniţial, ambii au primit pedepse mai uşoare, care însă ulterior au fost schimbate în urma apelului formulat de procurori.

Citeşte şi: Decizie neaşteptată la Washington: Pensia foştilor preşedinţi este diminuată semnificativ

La 28 septembrie 2014, mişcarea prodemocraţie s-a intensificat brusc la Hong Kong, iar pe străzi au ieşit atunci circa 100.000 de persoane. Ulterior, numărul manifestanţilor s-a redus considerabil, dar ei au continuat să ocupe pentru mai multe săptămâni două locaţii-cheie – Amiralitatea şi un perimetru mai restrâns în Causeway Bay, cartier comercial condus de chinezi proveniţi de pe continent.

După ce a fost concesiune britanică, Hong Kong-ul a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sistem administrativ, juridic şi economic diferit de cel al părţii continentale a Chinei.