DISTRIBUIȚI
Bomb disposal police watch from a cordoned area as evidence is collected in a cordoned off area in the Polytechnic University campus in Hong Kong, Thursday, Nov. 28, 2019. Police safety teams Thursday began clearing a university that was a flashpoint for clashes with protesters, and an officer said any holdouts still hiding inside would not be immediately arrested. (AP Photo/Ng Han Guan)

Poliţia din Hong Kong a arestat duminică 11 persoane pentru ”posesie de armă de foc fără permis”, cu câteva ore înaintea începerii unei demonstraţii la care sunt aşteptaţi să participe un număr mare de localnici, transmit Reuters şi dpa, scrie agerpres.

În timpul operaţiunii au fost capturate un pistol Glock şi peste 100 de cartuşe. Este prima dată când poliţia acuză că arme de foc, care sunt strict interzise în Hong Kong, sunt confiscate pentru presupusă intenţie de a folosire în legătură cu protestele izbucnite în iunie în fosta concesiune britanică.


Citește și : Decizie absurdă a unui primar din Franţa: Le interzice locuitorilor să moară în weekend și în timpul sărbătorilor

Poliţia a anunţat pe pagina sa de Facebook că a ”primit informaţii care sugerează că cineva care a participat deja la o adunare ilegală intenţionează să atace cu arme forţele de poliţie astăzi”.

Organizatorul marşului de duminică, cu două zile înaintea marcării Zilei internaţionale a drepturilor omului, este Frontul Civic pentru Drepturile Omului (CHRF). Acesta a organizat manifestaţiile la care au participat chiar şi 1 milion de persoane în fiecare weekend din iunie.

Protestele din Hong Kong au început la 9 iunie, după ce lidera executivului local, Carrie Lam, a încercat să promoveze o lege care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. În pofida retragerii proiectului legislativ la scurt timp, protestele din Hong Kong s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai amplă, iar ciocnirile între manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente.

Citește și : 60 de gambieni au murit în naufragiul de miercuri al unei ambarcaţiuni cu migranţi în largul coastelor Mauritaniei (președinte)

Hong Kong-ul traversează cea mai gravă criză a sa după revenirea la China în 1997, cu acţiuni aproape zilnice pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice sau pentru a solicita o serie de reforme democratice.