DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Sute de persoane au manifestat vineri la Tegucigalpa, capitala Hondurasului, în semn de solidaritate cu miile de migranţi din această ţară plecaţi în „caravană” spre Statele Unite pentru a scăpa de mizerie şi violenţă, informează sâmbătă France Presse, potrivit Agerpres.

Circa 1.500 de manifestanţi, potrivit estimărilor presei, au mărşăluit spre Ambasada Statelor Unite unde au ars un steag american, acuzându-l pe Donald Trump de „discriminare” faţă de Honduras.


Citește și : Arabia Saudită recunoaşte că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul său din Istanbul

„Afară JOH”, au scandat de asemenea manifestanţii, cu referire la iniţialele preşedintelui Hondurasului, Juan Orlando Hernandez.

Aflând că miile de migranţi se îndreptau în ultimele zile spre SUA, preşedintele Donald Trump a ameninţat că va tăia ajutorul ţării sale pentru Honduras, dar şi pentru Guatemala şi El Salvador, dacă autorităţile nu opresc acest exod.

Joi, preşedintele american a ameninţat că va închide frontiera cu Mexicul dacă autorităţile mexicane nu vor bloca această caravană de migranţi din Honduras.

Mii de locuitori din Honduras, formând o „caravană”, au plecat sâmbătă din San Pedro Sula, în nordul Hondurasului, după un apel pe reţelele sociale.

Aproximativ 4.000 au sosit în mici grupuri, pe jos sau cu autobuzul, în ultimele zile la Tecun Uman, în Guatemala. Vineri, ei au rupt un gard metalic la postul de frontieră al Guatemalei, înainte de a fi blocaţi de forţele de ordine mexicane.

Citește și : Parlamentul macedonian a votat în favoarea schimbării numelui țării

Hondurasul este considerat una dintre cele mai violente ţări din lume, cu o rată anuală de 43 de omucideri la 100.000 de locuitori. La fel ca în Guatemala şi El Salvador, bandele au instaurat un regim de teroare în ţară, unde 68% din cele nouă milioane de locuitori trăiesc sub pragul sărăciei.

Peste 500.000 de persoane traversează ilegal în fiecare an graniţa de sud a Mexicului şi apoi încearcă să ajungă în Statele Unite, potrivit cifrelor ONU.