DISTRIBUIȚI

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah se declară pregătită să discute un nou ”pact politic” în Liban, propus de Franţa, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Suntem deschişi oricărei discuţii constructive cu privire la acest subiect, dar cu condiţia să fie voinţa tuturor părţilor libaneze”, a anunţat duminică secretarul general al puternicei formaţiuni proiraniene Hassan Nasrallah.


Citește și : Garda de Coastă italiană a evacuat 49 de persoane de pe nava de salvare închiriată de Banksy, care lansase un apel la ajutor

Acest nou ”pact politic” se referă la un apel al preşedintelui francez Emmanuel Macron, care urmează să efectueze luni o vizită la Beirut.

”Dacă Franţa nu se angajaează (în Liban), există un risc veritabil de jenă, există un risc veritabil ca războaiele prin procură care se desfăşoară în mai multe ţări din regiune, în Siria, în Yemen sau în alte părţi să sfârşească prin a atinge Libanul”, a avertizat duminică la postul francez de radio Franceinfo directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Universităţii St-Josephn din Beirut, Karim Emile Bitar, director al Institutului de Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS).

Hezbollahul şi aliaţii săi deţin controlul asupra majorităţii Parlamentului şi au o influenţă majoră în arbitrajele politice.

În schimb, mişcarea populară de contestare care a apărut în toamna lui 2019 nu reuşeşte să se facă auzită, în pofida exasperării provocate de exploziile de la 4 august.

Citește și : Proteste în mai multe oraşe ale Europei împotriva ‘tiraniei medicale’

”Toată lumea credea că nemulţumirea şi-a atins limita. Însă nu a avut loc o explozie populară, dimpotrivă”, lucru care îi mulţumeşte pe actualii lideri, relevă directorul Institutlui Fares de Politici Publice şi Afaceri Internaţionale de la Beirut, Joseph Bahout.

Macron rămâne, astfel, singur în întreprinderea sa şi are o marjă de manevră limitată.