DISTRIBUIȚI
wikipedia

Ţările nordice au convenit luni, la Helsinki, să-şi intensifice cooperarea în domeniul apărării şi schimbul de informaţii despre supravegherea aeriană, pe fondul sporirii temerilor referitoare la activitatea militară a Rusiei în regiune, relatează agerpes .

”Situaţia (referitoare la Rusia) este o preocupare comună pentru ţările nordice. Ne propunem să consolidăm apărarea noastră naţională şi să cooperăm pentru a răspunde mai bine motivelor de îngrijorare privind securitatea”, a declarat ministrul apărării finlandez Jussi Niinisto într-o conferinţă de presă, după o reuniune cu omologii săi din Suedia, Danemarca şi Norvegia şi reprezentanţi ai guvernului Islandei.


Citiți și : Lituania, Letonia și Estonia ridică la granițele lor cu Rusia garduri împotriva imigranților

Niinisto a adăugat că acordul cu privire la schimbul de informaţii despre supravegherea aeriană va contribui ‘pozitiv la conştientizarea situaţiei’, dar şi la creşterea siguranţei zborurilor.

Statele nordice au acuzat Rusia de încălcarea repetată a spaţiului lor aerian în ultimii ani. ”Vedem o Rusie agresivă care îşi sporeşte forţele, îşi reînnoieşte echipamentele, având noi rachete în Kaliningrad. Aceasta este noua imagine în partea noastră de lume”, a spus ministrul danez al apărării, Claus Hjort Frederiksen.

Norvegia, Danemarca şi Islanda sunt membre ale NATO, în timp ce Suedia şi Finlanda (aceasta din urmă având o graniţă comună de 1.340 km cu Rusia) au rămas nealiniate din punct de vedere militar.

Săptămâna trecută, Finlanda a anunţat că intenţionează să organizeze exerciţii militare de amploare alături de celelalte state nordice, de SUA şi de alte ţări începând cu 2020.

Miniştrilor participanţi la reuniunea de luni de la Helsinki li se vor alătura marţi omologii din Marea Britanie, Olanda, Germania, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania şi SUA.