DISTRIBUIȚI
imago

Politicianul austriac de extremă dreapta Heinz-Christian Strache încearcă să revină în politică în alegerile locale de duminică din Viena pentru Consiliul comunal, la un an şi jumătate după ce acuzaţii de corupţie au dus la prăbuşirea sa, informează dpa, scrie agerpres.

Fostul vicecancelar şi ex-lider al Partidului Libertăţii (FPO, de extrema dreaptă) a creat o facţiune pe care a denumit-o Team HC Strache, dar este neclar dacă noul partid poate obţine minimum necesar de 5% din voturi pentru a accede în parlamentul din Viena, potrivit unor sondaje recente.


Citește și : Trump, la apariţie la un eveniment public după externare: ‘Mă simt grozav!’

„Dacă Strache nu va putea intra în parlamentul din oraşul său natal, el nu-şi va reveni prea curând. Înseamnă că revenirea sa a eşuat”, a declarat consultantul politic Thomas Hofer.

În alegerile precedente din Viena, cu circa 2 milioane de locuitori, aproximativ 31% dintre alegători l-au susţinut pe Strache şi FPO, antiimigraţie, ceea ce i-a plasat pe aceştia pe locul doi, după primarul social-democrat Michael Ludwig.

De această dată, companiile care realizează sondaje se aşteaptă nu doar ca social-democraţii să câştige, ci chiar să-şi extindă controlul, în ciuda răspunsului lent al administraţiei oraşului la recrudescenţa infectărilor cu COVID-19 în ultimele săptămâni.

Citește și : Greta Thunberg îndemnă la vot pentru Joe Biden

FPO şi noua mişcare a lui Strache sunt în continuare afectate de aşa-numitul „video de la Ibiza”. Într-o înregistrare făcută în secret pe insula spaniolă, Strache este filmat în timp ce oferea contracte pentru infrastructură şi media unei femei care pretindea că este nepoata unui oligarh rus, în schimbul unor fonduri pentru partidul său.

După ce înregistrarea video a devenit publică, în mai 2019, coaliţia de guvernământ dintre conservatorii cancelarului Sebastian Kurz şi FPO s-a dezmembrat.