DISTRIBUIȚI
Reuters

Fostul vicecancelar austriac de extremă dreapta Heinz Christian Strache a anunţat vineri că a depus o plângere împotriva a trei persoane pe care le consideră implicate în afacerea înregistrării video realizate în secret la Ibiza, unde apare făcând o serie de declaraţii compromiţătoare, relatează AFP, potrivit agerpres.

În urma apariţiei acestei înregistrări, Strache s-a văzut obligat să demisioneze din guvern şi din fruntea Partidului Libertăţii (FPOe), declanşând o criză politică în Austria cu puţin înaintea alegerilor europarlamentare.


Vezi şi: ALERTĂ! Theresa May şi-a anunţat DEMISIA cu lacrimi în ochi! – VIDEO

Fostul vicecancelar a explicat într-un mesaj postat pe Facebook că plângerea sa vizează „posibili complici” la realizarea înregistrării, filmată cu camera ascunsă în 2017 într-o vilă din celebra insulă turistică spaniolă.

Liderul naţionalist, care în acelaşi an a format o coaliţie guvernamentală cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz, acuză că autorii videoului, încă nedezvăluiţi, au acţionat astfel încât să producă „maximum de daune”. Strache nu a precizat identitatea persoanelor vizate de plângerea sa.

Heinz Christian Strache s-a scuzat la finele săptămânii trecute pentru cele petrecute în 2017 la Ibiza, dar a denunţat în acelaşi timp „un atentat politic” împotriva sa şi a partidului său.

Filmuleţul a fost realizat în iulie 2017, în cursul unei petreceri la care s-au servit alcool, organizată în vila închiriată special pentru a-l prinde în capcană pe Strache. Acesta a fost filmat în timp ce îi propunea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unor sume de bani destinate partidului. Difuzarea înregistrării în media din Germania, vinerea trecută, a declanşat o criză politică în Austria, spulberând coaliţia dintre dreapta şi extrema dreaptă.

Citeşte şi: Trump a dat ordin serviciilor secrete să coopereze în ancheta lui William Barr

Nici autorii înregistrării şi nici motivele acestora nu au fost identificate până în prezent. Potrivit unor informaţii concordante publicate de media din Austria, primele contacte cu Heinz Christian Strache şi anturajul său au avut loc printr-un avocat vienez, care a iniţiat întâlnirea din Ibiza, iar pseudo-nepoata oligarhului rus a fost însoţită de un austriac care deţine o agenţie de detectivi la Munchen. Înainte de publicarea înregistrării explozive, cei doi bărbaţi ar fi încercat să o vândă pe bani mulţi.

Pe de altă parte, autorităţile austriece anchetează la rândul lor conţinutul şi modul de elaborare al înregistrării, iar unul din aspectele avute în vedere îl constituie afirmaţiile lui Strache în sensul ca donaţiile către FPOe să treacă printr-o fundaţie, pentru a eluda controalele.