DISTRIBUIȚI
dpa

Europa trebuie să dezvolte o independenţă sporită în furnizarea bunurilor economice esenţiale în urma pandemiei de COVID-19, a declarat luni ministrul de externe german Heiko Maas, într-o videoconferinţă cu ambasadorii Germaniei, transmite dpa, potrivit agerpres.

”Este o chestiune urgentă să ne reducem dependenţa în domenii vitale din punct de vedere strategic: în sectorul sănătăţii, dar în egală măsură în energie, tehnologia informaţiei, nutriţie, logistică şi materii prime”, a spus şeful diplomaţiei germane.


Citeşte şi: Cehia îşi redeschide cafenelele, hotelurile, barurile, restaurantele şi piscinele

”În ceea ce priveşte siguranţa şi sănătatea populaţiei noastre, Uniunea Europeană trebuie să poată garanta aprovizionări sigure”, a adăugat Maas, în videoconferinţa organizată în cadrul pregătirilor Germaniei pentru preluarea, la 1 iulie, a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

El a respins ideea că acest lucru ar însemna o negare a comerţului liber. ”Dar echilibrul între divizarea internaţională a muncii şi riscurile dependenţei strategice trebuie să fie reajustat. Mi-ar plăcea ca Germania şi Europa să fie pionieri în această privinţă”, a explicat demnitarul german.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Noua Zeelandă

În opinia sa, obiectivul trebuie să fie asigurarea influenţei europene în lume după pandemia de COVID-19.

Pandemia de COVID-19 va avea efecte complexe asupra politicii externe şi de securitate şi ar putea adânci dezechilibrele de la nivel global, deşi nu este clar care ţară ar fi câştigătoare, a încheiat ministrul de externe german.