DISTRIBUIȚI
Sputnik

Ministrul de externe german Heiko Maas şi omologul său rus Serghei Lavrov urmează să aibă o întâlnire joi, ocazie cu care vor aborda situaţia din Iran şi Ucraina, în marja ediţiei din acest an a forumului denumit ‘Dialogul Sankt-Petersburg’, informează dpa, potrivit agerpres.

Va fi pentru prima oară din 2012 şi de la începutul crizei din Ucraina când înalţi responsabili guvernamentali din cele două ţări participă la acest forum de discuţii.


Vezi şi: Proteste de amploare în Puerto Rico – VIDEO

Prezenţa celor doi miniştri este văzută ca un semn al destinderii relaţiilor dintre Germania şi Rusia.

‘Fără Rusia, nu vom găsi răspunsuri la problemele urgente din politică globală’, este de părere Heiko Maas. ‘Vom reuşi să ajungem la o pace durabilă în Europa doar dacă vom lucra împreună’, a apreciat şeful diplomaţiei germane în acest context.

Heiko Maas a indicat că va aborda cu ministrul rus de externe menţinerea acordului nuclear din Iran, viitorul controlului asupra armelor şi situaţia din estul Ucrainei, la o zi după ce a fost anunţat un nou armistiţiu în conflictul din Donbas între rebelii separatişti proruşi şi trupele guvernamentale ucrainene.

Forumul intitulat ‘Dialogul Sankt-Petersburg’, după numele oraşului în care a fost inaugurat, va avea loc joi şi vineri lângă oraşul german Bonn. Întâlnirea dintre Heiko Maas şi Serghei Lavrov ar urma să aibă loc înainte de începerea lucrărilor forumului.

Această platformă de discuţii a fost lansată în 2001 de către preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul Germaniei de la acea vreme, Gerhard Schroeder.

Citeşte şi: Cutremur politic în guvernul croat. Premierul trimite acasă şapte miniştri!

Se aşteaptă ca unul dintre subiectele discutate în cadrul acestui forum să vizeze politicile energetice ale celor două ţări care cooperează în cadrul controversatului proiect de gazoduct Nord Stream 2.

Într-un interviu acordat ziarului Rheinische Post cu această ocazie, Serghei Lavrov a declarat că lucrările la gazoduct se desfăşoară conform planului, conducta fiind realizată în proporţie de 60%.