DISTRIBUIȚI
rferl.org

Timpul este esenţial în negocierile de la Viena pentru a revitaliza acordul din 2015 privind programul nuclear iranian, a declarat luni ministrul de externe german Heiko Maas, adăugând că discuţiile sunt lungi, dar se desfăşoară într-o atmosferă pozitivă, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Reprezentanţii Washingtonului au revenit săptămâna trecută la Viena pentru a patra rundă de discuţii indirecte cu Iranul cu privire la modalităţile de conformare din nou cu acordul din 2015, în prezent ”muribund” după ce în 2018 fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acest pact şi a reintrodus sancţiuni împotriva Teheranului.


Citeşte şi: BOMBĂ într-un autobuz plin cu oameni! Cel puţin 11 persoane au murit – Black News

”Negocierile sunt dure şi laborioase, dar toţi participanţii poartă discuţii într-o atmosferă constructivă”, a afirmat şeful diplomaţiei germane, care participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, la Bruxelles.

”Totuşi, timpul expiră. Obiectivul nostru este reinstaurarea integrală a acordului nuclear iranian întrucât aceasta e singura modalitate de a garanta că Iranul nu va putea să ajungă în posesia armelor nucleare”, a adăugat Maas.

Citeşte şi: Protestele violente din Ierusalim AMÂNĂ o decizie-cheie în justiţie – Black News

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte „producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora”.

Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu „în cantităţi mici” după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare.