DISTRIBUIȚI
dpa

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat vineri că îşi doreşte ca Germania să-şi asume un rol militar mai important în conflicte şi crize regionale, relatează DPA, scrie agerpres.

„Vă spun asta cu claritate. Germania este pregătită să se angajeze mai puternic, inclusiv militar. Dar acest angajament militar trebuie să meargă mână în mână cu logica politică”, a declarat el într-un discurs susţinut în cadrul Conferinţei pentru securitate de la Munchen.


Citește și : Mitt Romney spune că Trump va fi reales pentru că politica americană e ‘foarte populistă’

Fără diplomaţie sau o strategie politică clară, operaţiunile militare riscă să eşueze sau să înrăutăţească crizele existente, a spus Maas. Ţinând cont de acest lucru, este important să nu punem semnul egal între „mai multă responsabilitate” şi „mai mult angajament”, a spus el.

Preşedintele conferinţei, Wolfgang Ischinger, a părut să anunţe afirmaţiile lui Maas, când a declarat pentru DPA că Germania trebuie să-şi asume mai multă responsabilitate în abordarea provocărilor globale.

„Date fiind viteza incredibilă a schimbărilor din politica lumii, politica externă germană se mişcă prea încet”, a spus el. Germania, a mai spus Ischinger, este „prea puţin decisivă”.

Citește și : Justin Trudeau îi cere Iranului o anchetă independentă asupra avionului ucrainean doborât în ianuarie

Ischinger a mai spus că a fost „foarte tulburat” de „eşecul impardonabil” al comunităţii internaţionale în Siria devastată de război şi s-a plâns de faptul că planul de pace pus la punct recent la Berlin pentru Libia nu a mai fost implementat.