DISTRIBUIȚI
rferl.org

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că ţara sa nu se va lăsa şantajată şi nici nu are nevoie de sfaturi, referindu-se la ameninţarea Statelor Unite că vor limita colaborarea cu serviciile secrete germane dacă Berlinul permite companiei chineze Huawei să participe la dezvoltarea reţelei 5G în Germania, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Într-un interviu apărut miercuri în mai multe publicaţii regionale germane, Heiko Maas a subliniat că ”Germania nu este şantajabilă, niciodată, indiferent de ce sau de cine este vorba”.


Citește și : Italia: Un imigrant african a dat foc unui autobuz școlar plin cu copii – FOTO/VIDEO

”Problema dacă societatea chineză Huawei va participa la dezvoltarea reţelei 5G o dezbatem foarte intens de săptămâni în guvern”, a adăugat el despre compania chineză care produce echipamente de telecomunicaţii.

Pentru o infrastructură cu asemenea caracteristici, care va marca multe aspecte ale vieţii cetăţenilor germani, chestiunile care privesc politicile de securitate sunt ”extrem de importante”, motiv pentru care nu trebuie încheiat un acord prost, a mai semnalat şeful diplomaţiei germane. ”Pentru aceasta nu avem nevoie de sfaturi, indiferent de la cine ar veni ele. Deciziile le luăm în mod autonom”, a punctat el.

Declaraţiile sale despre producătorul chinez de echipamente şi reţele 5G survin la o zi după ce în Germania a fost deschisă licitaţia pentru alocarea de frecvenţe pentru această tehnologie de acces la internet, oferte fiind primite de la patru operatori, respectiv Telefonica Deutschland, Deutsche Telekom, Vodafone şi Drillirsch.

Citește și : Partidul lui Orban amenință că va pleca din PPE dacă va fi suspendat

Washingtonul insistă pe lângă partenerii săi să nu colaboreze cu Huawei în proiectele 5G, invocând faptul că această companie ar desfăşura operaţiuni de spionaj pentru statul chinez.