DISTRIBUIȚI

Comportamentul SUA în afacerea submarinelor este „iritant şi decepţionant”, a declarat marţi ministrul german al afacerilor externe Heiko Maas, pe marginea Adunării Generale a ONU, relatează AFP, potrivit agerpres

„Pot înţelege furia prietenilor noştri francezi (…) ceea ce s-a decis – şi modul în care s-a decis – este iritant şi decepţionant, nu numai pentru Franţa”, le-a spus el jurnaliştilor la New York.


Citește și : Franţa vrea despăgubiri după ce a pierdut ‘contractul secolului’ cu Australia

„Ceea ce vedem face lucrurile mult mai complicate şi cred că asta va rămâne o perioadă”, a adăugat el.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat pe 15 septembrie o nouă alianţă strategică cu Australia şi Regatul Unit, care torpilează un mega-contract pentru submarine australiene construite de Franţa şi care a provocat furia Parisului, care nu a ştiu nimic despre decizie.

Franţa nu dă semne că s-a calmat, acuzându-l pe liderul democrat, care a promis „revenirea” SUA alături de aliaţii lor, că foloseşte metode asemănătoare cu cele ale predecesorului său republican Donald Trump, care i-au nemulţumit pe europeni.

Citește și : Incendiile din vara acestui an au provocat emisii record de CO2

„Nu mi-am imaginat niciodată că vom avea mai multe probleme cu noul preşedinte american”, a explicat Heiko Maas.

„Trebuie să ne gândim în Europa la un mijloc de a întări suveranitatea europeană. De noi ţine în final să facem ceea ce trebuie sau nu”, a afirmat el.