DISTRIBUIȚI
The Indian Express
In this aerial image provided by the U.S. Geological Survey, lava from Kilauea volcano enters the ocean on Hawaii's Big Island, Monday, July 23, 2018. A passenger on a lava tour boat near the volcano says he thought he was going to die when molten rock blasted out of the sea a week earlier and struck the vessel he was on. (U.S. Geological Survey via AP)

Două dintre cele mai devastatoare forţe ale naturii – un uragan major şi un vulcan aflat în erupţie – par să se îndrepte spre o „confruntare” iminentă, ce va avea loc săptămâna viitoare pe Big Island din Hawaii, au anunţat vineri meteorologii americani, citaţi de Reuters, potrivit agerpres.

Uraganul Hector, care evolua până acum fără să provoace pagube în Oceanul Pacific, la o distanţă de 2.760 de kilometri faţă de Big Island, a crescut în intensitate şi a fost inclus în categoria „uraganelor majore” vineri seară, cu vânturi ce ating viteze maximale de 195 de kilometri pe oră, au anunţat reprezentanţii U.S. National Hurricane Center (NHC).


Citește și : Pompeo îndeamnă la ”menţinerea presiunii” asupra Coreei de Nord

Furtuni cu o astfel de intensitate, grupate în Categoria 3 pe scala Saffir-Simpson dedicată urganelor, sunt considerate suficient de puternice pentru a cauza distrugeri devastatoare în zonele populate.

Hector se afla miercuri dimineaţă pe o traiectorie care poate să îl aducă deasupra coastei sudice a Big Island din Hawaii, a raportat NHC.

Din acest motiv, uraganul se află pe o traiectorie virtuală de „coliziune” cu vulcanul Kilauea, situat în zona sudică a aceleiaşi insule.

Vulcanul Kilauea a intrat în a treia lună de erupţie şi elimină jeturi de lavă prin craterele aflate pe flancul său estic, în timp ce craterul din piscul central continuă să se prăbuşească.

Lava ejectată de Kilauea începând din 3 mai a acoperit un perimetru de 34,7 kilometri pătraţi din suprafaţa insulei, distrugând peste 700 de locuinţe şi determinând evacuarea mai multor mii de rezidenţi.

Citește și : Erdogan: Ankara blochează activele în Turcia ale miniştrilor americani ai Justiţiei şi Internelor

Oamenii de ştiinţă au păreri diferite în ceea ce priveşte modul în care urganale şi vulcanii ar putea să interacţioneze, inclusiv asupra procesului prin care presiunea atmosferică scăzută generată de un ciclon major ar putea să determine o erupţie vulcanică. Multe elemente ale unui astfel de fenomen natural rămân încă necunoscute.

Actualul flux de lavă ejectată de Kilauea, provenind doar din una dintre cele 12 fisuri vulcanice apărute la sol, a intrat în cea de-a 93-a zi consecutivă, marcând astfel cea mai îndelungată erupţie fără întrerupere înregistrată vreodată în zona joasă East Rift a acestui vulcan din Hawaii.

Acea erupţie continuă a depăşit recordul precedent din zona joasă a vulcanului Kilauea, stabilit de erupţii care au durat 88 de zile în 1840 respectiv în 1955, potrivit lui Janet Babb, geolog la U.S. Geological Survey (USGS).

Însă o erupţie provenind dintr-o fisură a vulcanului Kilauea, apărută în zona mediană a East Rift, a continuat fără întrerupere timp de 35 de ani.