DISTRIBUIȚI
towleroad.com

Statele Unite sunt „bulversate de eforturile autorităţilor ruse de a reprima opoziţia politică”, a declarat luni agenţiei France Presse purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert.

„Conducătorii politici care au încredere în ei înşişi nu se tem de vocile discordante şi nu simt nevoia de a folosi abuziv forţele de ordine pentru a împiedica manifestaţii paşnice şi pentru a-i aresta pe adversarii lor politici”, a comentat Nauert, la o zi după ce forţele de ordine de la Moscova l-au reţinut temporar pe Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit agerpres.


„Poporul rus, ca oricare alt popor, merită un guvern care să susţină concurenţa deschisă între idei, o guvernare transparentă” şi „posibulitatea de a-şi exercita drepturile fără a se teme de represiuni”, a mai declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane. Ea a cerut guvernului rus „să permită accesul echitabil al tuturor partidelor care doresc să participe la procesul electoral”.

Citește și : Preşedintele Columbiei a suspendat negocierile de pace cu gruparea ELN

Mii de susţinători ai lui Alexei Navalnîi au manifestat duminică, la chemarea acestuia, pentru a denunţat „înşelătoria” alegerilor prezidenţiale. Navalnîi nu poate candida la preşedinţia Rusiei din cauza unei condamnări penale anterioare, despre care consideră că a fost orchestrată de Kremlin. Duminică, el a fost arestat şi acuzat de încălcarea procedurilor de organizare a manifestaţiilor, după care a fost eliberat; trei episoade similare au mai avut loc în 2017. AFP menţionează că Vladimir Putin va fi foarte probabil reales preşedinte în martie.