DISTRIBUIȚI

Ziua de luni a marcat cea de-a 12-a zi consecutiv de creştere a numărului de cazuri de coronavirus în statul american Hawaii, unde se înregistrează rata cea mai mare de transmitere de pe teritoriul Statelor Unite, potrivit DPA și agerpres.

Oamenii de ştiinţă care au monitorizat rata de transmitere – cunoscută sub denumirea de rată de reproducere – au constatat că în Hawaii aceasta este cea mai ridicată din ţară, a relatat luni KHNL-TV. Rata pentru Hawaii este de 1,6, ceea ce înseamnă că fiecare persoană care se îmbolnăveşte transmite virusul în medie altor 1,6 persoane, potrivit KHNL.


Citește și: În caz că va câștiga alegerile, Joe Biden a ales-o pe Kamala Harris să-i fie vicepreședinte

”Este foarte, foarte ridicată”, a declarat pentru postul de televiziune primarul din Honolulu, Kirk Caldwell.

Este considerată răspândire accelerată o rată de transmitere cu o valoare mai mare de 1, a mai precizat KHNL. Chiar şi în Texas, unul dintre statele cele mai afectate, rata este de 1,16, iar South Dakota este cu mult în urma Hawaii, cu o valoare de 1,2.

”Suntem ‘super-transmiţători”’, a declarat Scott Miscovich, preşedinte şi fondator al Premier Medical Group Hawaii, care administrează centre de testare pentru COVID-19, pentru Honolulu Star-Advertiser.

”Statisticile naţionale arată că pentru fiecare persoană testată pozitiv la coronavirus în Hawaii, numărul de persoane cărora le transmit boala este cel mai ridicat din ţară”.

O rată mai mare de 1 indică o răspândire rapidă, potrivit Star-Advertiser, iar sub 1, înseamnă că, în cele din urmă, răspândirea va înceta. Hawaii a avut o rată peste 1 din 7 mai, când s-a început reluarea activităţilor economice, a precizat publicaţia.

Hawaii a raportat un număr total de 3.638 de cazuri, dintre care 140 noi cazuri înregistrate luni, cu 34 de decese. Cu două excepţii, toate aceste noi cazuri s-au înregistrat în Oahu, unde au fost raportate şi două decese, potrivit Departamentului pentru Sănătate din Hawaii.

Citește și: Irakul ANULEAZĂ vizita unui ministru turc

În timp ce per ansamblu numărul cazurilor este mai mic în comparaţie cu alte state, oficialii din sistemul sanitar sunt îngrijoraţi de rata de creştere. Potrivit lui Miscovich, această rată problematică ar putea să pună în curând la grea încercare capacitatea de asistenţă medicală a statului.

”Este doar un exemplu grăitor că trebuie să tratăm această problemă cu cea mai mare seriozitate”, a declarat Miscovich pentru KHNL. ”Trebuie să purtăm măşti, trebuie să păstrăm distanţa fizică”, a mai spus acesta.