DISTRIBUIȚI

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a ameninţat miercuri că vor exista consecinţe dacă Consiliul de Securitate al ONU prelungeşte embargoul asupra armelor împotriva Iranului la cererea Statelor Unite, relatează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Rezoluţia ONU 2231, care face parte din acordul nuclear de la Viena din 2015, cere ca embargoul să fie ridicat, a declarat Rouhani pentru televiziunea iraniană miercuri. Acesta ar urma să expire în octombrie.


Citește și: În caz că va câștiga alegerile, Joe Biden a ales-o pe Kamala Harris să-i fie vicepreședinte

„În caz contrar, aceasta ar fi o încălcare clară a acordului nuclear şi va avea consecinţe”, a spus Rouhani.

El nu a furnizat amănunte suplimentare, deşi Iranul a mai anunţat şi în trecut că va ieşi din acordul nuclear dacă rezoluţia ONU nu este aplicată şi embargoul asupra armelor ridicat.

SUA au ieşit din acord în mai 2018, moment după care administraţia lui Donald Trump a impus sancţiuni suplimentare împotriva Iranului.

Rouhani a mai spus că speră că SUA vor fi „singure şi izolate” în cele din urmă.

Citește și: Irakul ANULEAZĂ vizita unui ministru turc

Acordul nuclear era menit să-i permită Iranului să aibă un program nuclear civil, prevenind în acelaşi timp dezvoltarea armei nucleare, în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

Acordul este în pragul eşecului întrucât ţările semnatare rămase în acord – China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania – nu pot implementa partea economică a acordului în contextul în care SUA au instituit din nou sancţiuni, determinând Teheranul să încalce şi el o serie de prevederi.