DISTRIBUIȚI
REUTERS

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a atenţionat miercuri că insultele la adresa profetului Mahomed ar putea incita la violenţă, o avertizare ce intervine după ce omologul său francez Emmanuel Macron a apărat libertatea de a-l caricaturiza pe profet, informează AFP, potrivit agerpres.

„A-l insulta pe Profet nu înseamnă o faptă de eroism. Aceasta este imoral. Aceasta încurajează violenţa”, a declarat Rouhani într-un discurs televizat în timpul reuniunii săptămânale a guvernului iranian. „Este surprinzător că aceasta vine de la cei care se laudă cu democraţia şi cultura lor, că într-un fel ei, chiar dacă fără intenţie, încurajează violenţa şi vărsarea de sânge”, a continuat Rouhani.


Citeşte şi: Bilanţ negru în Franţa: 523 de oameni au fost răpuşi de coronavirus în doar 24 de ore

În timpul festivităţii de omagiere a lui Samuel Paty, profesorul de istorie decapitat pe 16 octombrie lângă Paris într-un atentat islamist după ce le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, Emmanuel Macron a promis că Franţa nu va renunţa la astfel de caricaturi. „Samuel Paty a fost ucis pentru că islamiştii ne vor viitorul şi ei ştiu că, atâta vreme cât vor exista astfel de eroi din umbră, ei (islamiştii) nu-l vor avea niciodată”, a subliniat Macron.

Aceste declaraţii au declanşat manifestaţii în numeroase ţări populate majoritar de musulmani, precum şi apeluri la boicotarea produselor franceze.

„Occidentul ar trebui să înţeleagă că (…) a-l insulta pe Profet înseamnă să-i insulţi pe toţi musulmanii, pe toţi profeţii, toate valorile umane şi să calci în picioare principiile de etică”, a declarat Rouhani.

Potrivit preşedintelui iranian, „fiecare european are o datorie faţă de Profet, pentru că el este profesor al umanităţii”.

Citeşte şi: POTOP în Vietnam! Un taifun puternic a luat cu el viaţa a 26 de pescari

De asemenea, Hassan Rouhani a cerut Occidentului „să înceteze să se amestece în treburile interne ale musulmanilor dacă vrea cu adevărat să ajungă la pace, egalitate, calm şi securitate în societăţile noastre actuale”.

Teheranul l-a convocat pe numărul doi al ambasadei Franţei în Iran pentru a protesta împotriva „insistenţei” Parisului de a susţine caricaturile profetului Mahomed, a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe iranian într-un comunicat.