DISTRIBUIȚI
misiones.minrex.gob.cu

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat marţi, cu prilejul unei mari adunări la Teheran, că Statele Unite nu suportă ideea că Republica islamică instituită în 1979 continuă să existe, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Este insuportabil pentru Statele Unite să accepte victoria unei mari naţiuni şi că o superputere a fost alungată de pe aceste pământuri’, a afirmat Rouhani, cu ocazia împlinirii a 41 de ani de la instaurarea Republicii islamice după plecarea şahului Mohammad Reza Pahlavi.


Citește și: Regimul de la Phenian ignoră sancțiunile și continuă să cumpere ‘la negru’ petrol, maşini de lux şi alcool

‘Este natural pentru ele (SUA) să fi visat, vreme de 41 de ani, la o revenire pe aceste pământuri, pentru că ele ştiu că suntem una din ţările cele mai puternice’ din Orientul Mijlociu, a mai spus preşedintele iranian.

‘În ultimii doi ani, America a pus o asemenea presiune asupra iubitului nostru popor, asupra întregului nostru sistem comercial, asupra tuturor importurilor noastre şi a tuturor necesităţilor ţării, pentru a epuiza răbdarea poporului nostru’, a acuzat Hassan Rouhani.

‘Americanii nu au înţeles măreţia poporului iranian. Statele Unite cred că se confruntă cu 41 de ani de civilizaţie. Nu, americanii se confruntă cu mii de ani de civilizaţie iraniană’, a mai declarat preşedintele Rouhani.

Potrivit agenţiei Reuters, zeci de mii de iranieni au ieşit marţi pe străzile din Teheran şi din alte oraşe ale ţării pentru a marca împlinirea a 41 de la revoluţia islamică, pe fondul escaladării tensiunilor cu Statele Unite.

Citește și: Procurorii americani cer ani grei de închisoare pentru Roger Stone

Televiziunea de stat a difuzat imagini de la adunări desfăşurate în capitală şi în cel puţin alte şase oraşe, printre care Mashhad, Ahvaz şi Kerman, în care mulţimile purtau pancarte pe care scria ‘Moarte Americii’ şi ‘Moarte Israelului’.

Iranul s-a aflat foarte aproape de un conflict deschis cu Statele Unite luna trecută, după atacul american cu dronă în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad. Teheranul a răspuns prin atacuri cu atacuri împotriva a două baze din Irak unde erau găzduiţi militari americani.

Tensiunile s-au acutizat după ce preşedintele american Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul nuclear multilateral şi a reimpus sancţiuni.