DISTRIBUIȚI
Reuters

Iranul a denunţat duminică prezenţa „forţelor străine” în Golf şi a anunţat prezentarea la ONU în această săptămână a unui plan de cooperare regională „endogen” privind securitatea acestei zone maritime cruciale pentru aprovizionarea mondială cu petrol, relatează AFP, potrivit agerpres.

Regiunea trăieşte un „moment sensibil şi de o importanţă istorică”, a declarat preşedintele iranian, Hassan Rohani, în deschiderea unei defilări militare la Teheran, în contextul în care Iranul este acuzat de Washington şi Riad că se află în spatele atacurilor vizând două instalaţii petroliere majore din Arabia Saudită, la 14 septembrie.


Citește și : Zece morți și 16 răniți după ce şoferul unui camion a pierdut controlul şi a intrat într-o mulţime în sudul Chinei

Iranul a negat orice responsabilitate în aceste atacuri aeriene şi revendicate de rebelii yemeniţi houthi. Denunţând o „escaladare spectaculoasă a agresiunii iraniene”, secretarul american al apărării, Mark Esper, a anunţat vineri desfăşurarea în Golf a unor noi forţe americane, subliniind că acestea vor fi „defensive prin natura lor”.

După ce a evocat posibilitatea unei riposte militare, Washingtonul a calmat jocul, privilegiind „reţinerea” şi o „soluţie paşnică”, şi anunţând noi sancţiuni economice contra Teheranului.

Hassan Rohani a afirmat duminică din nou că „rezistenţa şi unitatea” poporului iranian vor înfrânge „terorismul economic” al Washingtonului.

Denunţând prezenţa unor „forţe străine”, sursă de „insecuritate pentru poporul nostru” şi aducând „întotdeauna nefericire în regiune”, Hassan Rohani i-a îndemnat pe americani şi aliaţii lor occidentali să se ţină „la distanţă” de Golf.

„Din punctul nostru de vedere, securitatea Golfului Persic vine din interior. Securitatea Golfului Persic este endogenă, securitatea Strâmtorii Ormuz este endogenă”, a afirmat el.

Citește și : Proteste în Hong Kong. Confruntări între manifestanţi şi poliţie

Republica Islamică marchează în fiecare an la 22 septembrie începutul „Săptămânii sfinte de apărare”, care reaminteşte declanşarea de către Bagdad a războiului Iran-Irak (1980-1988).

Întinzând „mâna prietenie şi fraternităţii” celorlalte ţări riverane Golfului Persic, Hassan Rohani a anunţat că intenţionează să prezinte „în zilele următoare” la ONU un plan de cooperare regională destinat să asigure securitatea Golfului, Strâmtorii Ormuz şi a Mării Omanului „cu ajutorul celorlalte ţări din regiune”, potrivit AFP.