DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat marţi, la New York, că este deschis pentru discutarea unor mici schimbări ale pactului nuclear din 2015 dacă SUA ridică sancţiunile impuse Regimului islamic, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Rohani a declarat presei că va fi deschis să discute cu marile puteri „mici schimbări, adăugiri sau amendamente” la pactul nuclear dacă sunt înlăturate sancţiunile.


Citește și: China inaugurează un aeroport ultramodern

Preşedintele Donald Trump, care a adoptat o politică de „presiuni economice” faţă de Iran pentru a forţa regimul de la Teheran să renegocieze acordul, a declarat marţi că nu are nicio intenţie să ridice sancţiunile impuse Iranului.

„Toate naţiunile au datoria să acţioneze. Niciun guvern responsabil nu ar trebui să subvenţioneze setea de sânge a Iranului” a declarat Trump în discursul pronunţat cu ocazia reuniunii anuale a Adunării Generale a ONU. „Atât timp cât comportamentul ameninţător al Iranului continuă, sancţiunile nu vor fi ridicate, ele vor fi înăsprite”, a avertizat preşedintele american.

Pe de altă parte, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, întrebat de jurnalişti dacă Iranul este deschis unor schimbări ale pactului nuclear, a răspuns negativ: „Fără schimbări ale JCPOA”.

Liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei a declarat săptămâna trecută că Iranul ar putea să se angajeze în discuţii multilaterale în cazul în care Statele Unite ar reveni la acord şi ar ridica sancţiunile.

Donald Trump doreşte renegocierea unei înţelegeri care să pună capăt programului balistic al Iranului, să continue limitarea programului său nuclear şi să stopeze conflictele pe care regimul de la Teheran le duce prin intermediari în Orientul Mijlociu, din Siria până în Yemen. Conducătorii clerici ai Iranului au exclus posibilitatea negocierii capacităţilor de apărare ale ţării.

Citește și: Ultimul bilanț al seismului din Pakistan indică cel puțin 24 de morți. De frică, oamenii dorm sub cerul liber!

Ca semn al bunăvoinţei Teheranului de a soluţiona impasul nuclear cu Washingtonul, Zarif a sugerat în iulie că Iranul ar putea ratifica imediat protocolul adiţional ce permite realizarea unor inspecţii mai amănunţite ale programului său nuclear dacă Washingtonul renunţă la sancţiuni, dar administraţia de la Washington nu a marşat la această idee.

Protocolul adiţional permite accesul inspectorilor ONU ai Agenţiei internaţionale pentru energie atomică (AIEA) la o gamă mai largă de instrumente pentru a verifica dacă programul nuclear este unul paşnic. Iranul implementează deja acest protocol.