DISTRIBUIȚI
Reuters

Kosovo este pregătit pentru un acord de compromis cu Serbia pentru a rezolva conflictul de lungă durată între Belgrad şi Pristina, a declarat preşedintele kosovar Hashim Thaci într-o scrisoare trimisă preşedintelui american Donald Trump, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Serbia şi fosta sa provincie Kosovo, care şi-a declarat independenţa în 2008, s-au angajat în 2013 într-un dialog mediat de Uniunea Europeană pentru normalizarea relaţiilor, însă de atunci s-au înregistrat puţine progrese. Discuţiile au fost oprite în noiembrie, atunci când guvernul de la Pristina a aplicat taxe de 100% pe importurile din Serbia şi Bosnia-Herţegovina. Serbia a afirmat că nu va relua dialogul dacă situaţia nu va reveni la normal.


Citește și : Rusia şi China, cele mai active în acţiunile de spionaj împotriva Statelor Unite (Dan Coats)

‘Voi fi pregătit şi dispus să fac compromisuri necesare pentru a ajunge la o soluţie globală şi echilibrată care să cuprindă toate problemele, punând astfel capăt conflictului de o sută de ani cu Serbia şi aducând pacea în întreaga regiune’, a scris Thaci în scrisoarea datată 8 ianuarie.

Nu este clar de ce Hashim Thaci a publicat scrisoarea acum, la câteva zile după ce a primit o scrisoare de la Donald Trump, în care acesta îl îndemna pe omologul său kosovar să facă totul pentru a ajunge la un acord cu Serbia după două decenii de la încheierea războiului.

Premierul kosovar Ramush Haradinaj a declarat că nu este dispus să schimbe decizia guvernului său privind tarifele percepute produselor din Serbia şi Bosnia-Herţegovina.

Washingtonul rămâne cel mai mare susţinător politic şi financiar al provinciei Kosovo.

Citește și : Juan Guaido dorește o tranziție pașnică și convocarea de alegeri libere în Venezuela (CNN)