DISTRIBUIȚI
eng-archive.aawsat.com

Şeful Guvernului de uniune naţională (GNA) din Libia, Fayez al-Sarraj, a anunţat miercuri că este dispus renunţe la funcţie înainte de sfârşitul lui octombrie pentru a ceda locul unui nou executiv rezultat din discuţiile inter-libiene menite să găsească o rezolvare politică a crizei din această ţară, scrie AFP, potrivit agerpres.

„Vă anunţ tuturor dorinţa mea sinceră de a-mi ceda funcţia unui viitoare puteri executive înainte de sfârşitul lui octombrie cel mai târziu”, a declarat Fayez al-Sarraj într-un scurt discurs la televiziune.


Citeşte şi: Bill Barr vrea acuzarea pentru REVOLTĂ a manifestanţilor americani

După căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011, Libia s-a prăbuşit în haos politic şi două autorităţi îşi dispută puterea: GNA, cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, şi o putere reprezentată de mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul şi o parte din sudul ţării.

În aprilie 2019, mareşalul Haftar a lansat o ofensivă asupra capitalei, dar după 14 luni de lupte sângeroase, trupele sale, în pofida susţinerii din partea Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Rusiei, au suferit o înfrângere serioasă în faţa trupelor pro-GNA, ajutate militar de Turcia.

Citeşte şi: Un general de armată preia conducerea luptei anti-COVID în Brazilia

Între timp, rivalii libieni au regăsit calea dialogului şi mai multe întâlniri s-au desfăşurat în paralel, între 7 şi 9 septembrie, la Montreux (Elveţia), şi de la 6 la 10 septembrie la Bouznika (Maroc) pentru a relansa dialogul şi a găsi o soluţie politică la criza libiană.