DISTRIBUIȚI
Sputnik

Greva împotriva reformei sistemului de pensii a continuat luni în Franţa şi a paralizat transporturile publice, o adevărată probă de foc pentru un guvern ce pare tot mai preocupat să-şi finalizeze proiectul de lege pe care intenţionează să-l dezvăluie integral miercuri, transmite AFP, potrivit agerpres.

Haos total pe şosele şi în regiunea pariziană, călători care-şi fac loc cu coatele pentru a intra în puţinele mijloace de transport public ieşite pe traseu, biciclete, trotinete şi scutere care-şi fac periculos cărare printre pietonii agasaţi – mobilizarea masivă, începută pe 5 decembrie, continuă împotriva ”sistemului universal” de pensionare dorit de preşedintele Emmanuel Macron.


Citește și : 125.000 de ucraineni au primit paşapoarte ruseşti

Operatorul feroviar SNCF a anunţat asigurarea doar a 15-20% din traficul său normal, avertizând că circulaţia trenurilor internaţionale este ”foarte perturbată”, în timp ce metroul parizian vorbeşte despre un trafic ”extrem de perturbat” pe reţeaua sa.

O consecinţă a grevei este că numeroşi cetăţeni au ales să se deplaseze cu autoturismul propriu, astfel că s-au creat blocaje în trafic ce la ora locală 08:30 însumau 620 de kilometri în regiunea pariziană.

Perspectivele nu sunt mai bune nici pentru zilele următoare, după ce sindicatele au anunţat o nouă manifestaţie pentru marţi, în urma succesului celei de joia trecută, când peste 800.000 de persoane s-au mobilizat în întreaga ţară.

Temerile încep să se facă simţite în privinţa repercusiunilor economice ale acestor proteste care au loc tocmai în perioada cumpărăturilor de sărbători, magazinele reclamând joia trecută o scădere a vânzărilor cu circa 30%. ”Percepţia acestor greve dinspre străinătate este că Franţa este deopotrivă blocată şi violentă, o imagine care nu este nouă după manifestaţiile ‘vestelor galbene”’, spune Jean-Pierre Mas, preşedinte al unei asociaţii a agenţiilor de turism.

Citește și : Phenianul denunţă NERĂBDAREA ‘bătrânului’ Trump

Guvernul de la Paris, susţinut de Comisia Europeană, care consideră ”necesară” această reformă a sistemului de pensii, încearcă să adopte un ”sistem universal” de pensii pe puncte, care să elimine regimul pensiilor speciale, mai ales cele de care beneficiază lucrătorii din societăţile de transport public, care se pot pensiona mai devreme.

După ce sindicatele au avut luni noi discuţii cu guvernul, marţi seară preşedintele Emmanuel Macron şi premierul Edouard Philippe vor discuta în cadrul unui dineu la Palatul Elysee cu miniştrii implicaţi în adoptarea proiectului de lege, înaintea prezentării acestei reforme preconizate pentru miercuri.