DISTRIBUIȚI
AFP

O grevă a lucrătorilor de la metroul din Londra a cauzat vineri perturbări în transportul din capitala britanică, pe majoritatea liniilor acesta fiind suspendat, a anunţat compania publică de transport (TfL), potrivit Reuters şi DPA, transmite agerpres.

Membrii Sindicatului lucrătorilor din sectoarele feroviar, maritim şi transporturi (RMT) au trecut la acţiuni de protest în urma dezacordului cu patronatul asupra unor chestiuni precum condiţiile de muncă şi pensiile.


Citeşte şi: Forţele aeriene ruse au tras la Kerci, în peninsula Crimeea – Black News

De asemenea, este perturbat transportul în vestul şi sud-vestul Londrei din cauza unei greve, prevăzute pentru vineri şi sâmbătă, a şoferilor de autobuz care sunt membri ai sindicatului Unite. Sunt afectate 63 de linii de autobuz.

Zeci de mii de lucrători din reţeaua feroviară la nivel naţional au protestat joi şi vor repeta acţiunile sâmbătă.

Navetiştii din Regatul Unit au fost deja afectaţi de grevele lucrătorilor feroviari în acest an, organizate de sindicate, ce solicită condiţii de muncă şi remuneraţii care să reflecte mai bine creşterea costului vieţii din cauza sporirii mai ales a preţului energiei electrice, evoluţie reflectată indirect în creşterea preţului alimentelor.

Datele statistice indică o inflaţie de 10,1% în luna iulie, cea mai mare valoare lunară a acestui indicator începând din februarie 1982.

”Noi nu putem să ne plasăm în cercul vicios din anii ’70 când s-a ajuns la creşteri salariale, la creşterea inflaţiei şi tot aşa. Niciodată nu ieşi din asta”, a explicat ministrul transporturilor britanic Grant Shapps într-o declaraţie pentru BBC.

Sindicatul RMT a subliniat că greva din metroul londonez este un răspuns la lipsa garanţiilor legate de locurile de muncă şi pensii din partea companiei TfL. Într-o scrisoare adresată ministrului Shapps, sindicatul îl acuză pe acesta că duce un război ideologic împotriva lucrătorilor feroviari.

Citeşte şi: Explozii în apropierea unei baze aeriene ruse la nord de Sevastopol – Black News

De partea sa, TfL se află în negocieri prelungite cu guvernul după expirarea acordului privind finanţarea de stat de urgenţă ce fusese convenit în perioada pandemiei de COVID-19.

Şi angajaţii din alte sectoare ale economiei britanice intenţionează să protesteze contra condiţiilor de lucru şi nivelului salariilor. Aceste categorii includ lucrătorii portuari, avocaţi, profesorii, pompieri şi personalul din aeroporturi şi serviciile poştale.