DISTRIBUIȚI
REUTERS

Un grup de manifestanţi a ocupat, sâmbătă, sediile a două entităţi naţionale de presă – Bolivia TV şi Radio Patria Nueva – şi i-a obligat pe angajaţi, acuzaţi că servesc intereselor Guvernului lui Evo Morales, să le abandoneze, potrivit AFP. Preşedintele ţării a anunţat pe Twitter că au fost incendiate casa surorii lui şi reşedinţele guvernatorilor din Oruro şi Chuquisaca, iar Mexicul s-a arătat îngrijorat de situaţie, după ce a început deja să primească cereri de azil, potrivit news.ro .

Directorul Radio Patria Nueva, Iván Maldonado, a declarat: „Am fost scoşi cu forţa după ce am primit constant ameninţări din partea celor adunaţi în faţa sediului. Au încercat să ne oblige să suspendăm emisia”.


 

Bolivia TV şi Radio Patria Nueva au revenit, după incident, doar cu muzică.

Preşedintele bolivian Evo Morales a condamnat acţiunea printr-un mesaj publicat pe Twitter: „Spun că apără democraţia, dar acţionează ca în dictatură”.

Citește și : Trei decenii de la căderea simbolului Războiului Rece

La puţin timp după, un post de radio al sindicatului fermierilor, CSUTCB, a fost ocupat de manifestanţi, a mai anunţat Morales. El a asemănat incidentul cu acţiunile din timpul dictaturilor militare.

Evo Morales, care a fost reales pe 20 octombrie pentru un nou mandat de preşedinte, fapt ce a dus la protestele de stradă, a spus că reşedinţa surorii lui din Oruro a fost incendiată, la fel şi ale guvernatorilor din regiunea omonimă (aflată în vestul ţării) şi din Chuquisaca (centru-sud).

„Vrem pace”, a scris pe Twitter guvernatorul Chuquisaca, Esteban Urquizu. Chuquisaca este regiunea unde se găseşte Sucre, capitala constituţională a Boliviei.

Sâmbătă, Morales a chemat opoziţia la un dialog pentru a „pacifica” ţara care trece prin cea mai mare criză politică din ultimele trei decenii.

În mai mult de două săptămâni de proteste şi confruntări între susţinătorii şi contestatarii lui Morales, au murit 3 oameni şi 383 au fost răniţi, potrivit datelor oficiale.

„Sperăm să fim ascultaţi”, a spus Morales, care a invitat organizaţii precum ONU şi OEA (Organización de Estados Americanos), pe papa Francisc şi „ţări din orice parte a lumii” să participe la dialog.

Pe de altă parte, Guvernul mexican califică drept „gravă” situaţia din Bolivia şi îndeamnă părţile să dialogheze, informează TVE.

Citește și : Trump îl va primi săptămâna viitoare pe secretarul general al NATO

Ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrad, a spus că este îngrijorat legat de situaţia politică din statul sud-american şi că deja Guvernul a primit solicitări de azil.

„Situaţia din Bolivia este foarte gravă. Dialogul convocat e urgent. Urmăresc îndeaproape ce se întâmplă. Deja avem cereri de azil de care ne ocupăm”, a scris el pe Twitter. „Mexicul este pentru democraţie şi respectarea legii. Lovitura de forţă este un pas înapoi”.