DISTRIBUIȚI

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a cedat miercuri Autorităţii Palestiniene, care deţine controlul în Cisiordania, punctul de trecere dintre enclava palestiniană şi Egipt, informează AFP, potrivit agerpres.

Nazmi Mouhanna, responsabil principal pentru punctele de frontieră al Autorităţii Palestiniene şi omologul său din partea Hamas au semnat acordul ce permite transferarea responsabilităţii, considerat un test pentru acordul de reconciliere palestiniană încheiat luna trecută.


La un alt punct de control, între Fâşia Gaza şi Israel, un fotograf al AFP a observat instalaţii ale Hamas destructurate.

Citeşte şi: Opt morţi în primul atac TERORIST comis la New York după 2001

La terminalul Rafah de la frontiera cu Egiptul, erau arborate drapele palestiniene şi egiptene, alături de fotografii de mari dimensiuni cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi liderul egiptean Abdel Fattah al-Sissi.

Hicham Adwan, directorul de informaţii pentru punctele de trecere al Hamas, a declarat pentru AFP că angajaţii Autorităţii Palestiniene vor prelua controlul total la frontieră.

În termenii acordului negociat de Egipt, Autoritatea Palestiniană, entitatea recunoscută pe plan internaţional şi care ar prefigura un stat palestinian independent, ar urma să preia controlul total asupra Gaza.

Hamas a luat puterea prin forţă în Fâşia Gaza în iunie 2007, în urma unui cvasi-război civil cu membrii Fatah, rivalul său politic.

Acest transfer de control este considerat un test serios pentru reconciliere, după nenumăratele eşecuri în a surmonta zece ani de disensiuni. El este considerat esenţial şi pentru uşurarea blocadei egiptene şi israeliene, şi prin urmare pentru atenuarea lipsurilor suferite de populaţia din Gaza.