DISTRIBUIȚI

Normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) ”nu serveşte cauza palestiniană” şi constituie un ”cec în alb” pentru continuarea ”ocupaţiei” de către statul evreu, a anunţat mişcarea islamistă palestiniană Hamas, la putere în Fâşia Gaza, relatează AFP, scrie agerpres.

”Acest acord este respins şi condamnat. El nu serveşte cauza palestiniană, dar este considerat ca o continuare a negării drepturilor poporului palestinian”, a declarat pentru AFP Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt al Hamas, mişcare care a purtat trei războaie cu Israelul, ultimul incident armat având loc săptămâna trecută.


Citește și : Preşedintele Turciei îl acuză pe Macron de intenţii coloniale în Liban: ‘Noi nu ne ducem să facem poze!’

”Hamas consideră că este necesar să susţinem şi să ajutăm poporul (palestinian) şi să nu stabilim relaţii cu ocupaţia”, termen folosit de mulţi palestinieni pentru a desemna Israelul, a adăugat acest oficial al mişcării la putere în acest teritoriu palestinian cu două milioane de locuitori.

Acordul cu Emiratele este un ”cec în alb” pentru Israel, a adăugat Qassem, a cărui mişcare are relaţii cu Qatarul, care se află în tensiuni în ultimii ani cu Emiratele Arabe Unite.

Israelul şi Emiratele Arabe Unite au semnat, sub egida Statelor Unite, ”un acord de pace istoric” şi vor stabili relaţii diplomatice, a anunţat joi pe Twitter preşedintele american Donald Trump.

Citește și : Revista Paris Match a concediat-o pe Valerie Trierweiler, fosta parteneră a preşedintelui Francois Hollande

Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate. EAU va fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt şi Iordania.