DISTRIBUIȚI
CNN

Congresmanul Hakeem Jeffries şi-a lansat vineri candidatura la conducerea democraţilor din Camera Reprezentanţilor a SUA, a doua zi după ce preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, a anunţat că renunţă la rolul ei de lider în partid, transmite Reuters, potrivit agerpres

„Vă scriu pentru a vă cere cu umilinţă sprijinul pentru poziţia de lider al democraţilor din Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care ne pregătim din nou să întâmpinăm acest moment”, a spus Jeffries într-un mesaj făcut public de biroul său.


Citește și: ‘Acest război este şi problema voastră’, spune Macron la summitul APEC

Dacă, aşa cum este de aşteptat, va câştiga cursa programată pentru 30 noiembrie, Jeffries, care are 52 de ani şi reprezintă o circumscripţie din Brooklyn, New York City, el va deveni primul lider de culoare al democraţilor din camera inferioară a Congresului.

El întruneşte preferinţele multor aleşi democraţi care consideră că succesorul dnei Pelosi trebuie să reprezinte o nouă generaţie de lideri.

De altfel, însăşi Pelosi (82 de ani) şi-a exprimat încrederea în Jeffries într-un comunicat difuzat imediat după anunţul acestuia, vorbind de „zorii unei noi zile”.

Citește și: Ce anume prevăd articolele 4 și 5 din tratatul NATO

Nu s-au anunţat deocamdată alţi candidaţi pentru votul din 30 noiembrie. Actualul lider al majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer (83 de ani), a anunţat şi el joi că va renunţa la această poziţie în noua legislatură ce începe în ianuarie şi în care republicanii vor deţine majoritatea în Cameră, după alegerile din 8 noiembrie „de la mijlocul mandatului”.